Байдън гласи главния прокурор на Калифорния за здравен министър

62-годишният Хавиер Бесера ще оглави ведомство с бюджет от над 1 трилион долара с 80 000 служители

Свят
12:36 - 07 Декември 2020
1098
Байдън гласи главния прокурор на Калифорния за здравен министър

Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън ще номинира главния прокурор на Калифорния Хавиер Бесера за министър на здравеопазването. Бесера е защитник на Закона за достъпна грижа ("Обамакеър") и се очаква да поеме водеща роля в новата администрация в борбата с коронавируса, пише "Гардиън".

Ако бъде потвърден от Сената, 62-годишният Бесера ще се превърне в първия латиноамериканец, който ще оглави Министерството на здравеопазването и човешките ресурси - ведомство с бюджет от над 1 трилион долара с 80 000 служители и портфолио, което включва лекарствата и ваксините, изследванията в сферата на медицината и програмите за здравноосигуряване, които покриват повече от 130 милиона американци.

Ако бъде потвърден, Бесера ще се изправи пред огромно предизвикателство. Коронавирусът отнема живота на повече от 2000 американци на денонощие през последните дни. Повече от 282 000 американци са починали от коронавирус.

Първи за новината за избора на Бесера съобщи "Ню Йорк таймс". "Ройтерс" също цитира източници, които заявяват, че демократът ще номинира Бесера.

Като главен прокурор на Калифорния Бесера води коалиция от демократични щати, които защитават "Обамакеър" от последните усилия на администрацията на Доналд Тръмп да отхвърли здравния план. Следващата година Върховният съд ще се произнесе по случая с "Обамакеър".

Бивш конгресмен, Бесера изигра важна роля в прокарването на здравния закон на Обама в Конгреса през 2009 и 2010 г. Майката на Бесера е родена в Халиско, Мексико.