Байдън и Меркел зоват Путин да не струпва войски край Украйна

Москва и Киев започнаха военни учения

Актуални новини
08:03 - 15 Април 2021
4105
Байдън и Меркел зоват Путин да не струпва войски край Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън и германският канцлер Ангела Меркел поискаха от Русия да изтегли войските си по границата с Украйна, на фона на изостряне на ситуацията в района, съобщиха Франс прес и Ройтерс.

Байдън и Меркел бяха единни в мнението, че трябва да се поиска от Русия да съкрати започналото струпване на войски по източната граница на Украйна, за да се постигне деескалация на обстановката, заяви в комюнике говорителят на Меркел, предава БТА.

САЩ и съюзниците им от НАТО са разтревожени от струпването на руски войски близо до Украйна и на полуостров Крим, който Москва анексира от Киев през 2014 г.

Днес Русия и Украйна започнаха едновременно военни учения, а министрите на външните работи и на отбраната от НАТО проведоха извънредна среща чрез видеоконферентна връзка, за да обсъдят засиленото военно присъствие на Русия до границата с Украйна.

Целта на състоялия се във вторник телефонен разговор на американския президент Джо Байдън с руския му колега Владимир Путин беше да се подчертае, че действията на Русия ще имат последствия, заяви вчера говорителката на Белия дом Джен Саки, цитирана от Ройтерс.

"Целта на разговора беше, отчасти, обсъждане на факта, че ще има последици на действията на руските лидери през последните няколко месеца", изтъкна Саки.

По време на разговора, състоял се по инициатива на американския президент, Байдън предложи на Путин да бъде организирана среща на върха "в трета страна през следващите месеци", за да се "изгради стабилна и предвидима връзка с Русия", съобщи във вторник Белият дом. Президентът на САЩ изрази "безпокойството си във връзка със струпването на руски войски в окупирания Крим и на украинската граница" и призова "Русия да намали напрежението".

В съобщението за телефонния разговор се посочваше още, че Байдън е дал да се разбере, че САЩ ще действат "твърдо", за да защитят националните си интереси в отговор на такива действия на Русия, като кибератаки и намеса в избори, припомня Ройтерс. Същевременно Байдън уверил Путин, че иска да изгради "една стабилна и предвидима връзка с Русия, в съответствие с американските интереси".