Байдън и Путин се срещнаха (НА ЖИВО)

В продължение на четири месеца двамата лидери разменят остра реторика

Ексклузивно
14:59 - 16 Юни 2021
3430
Байдън и Путин се срещнаха (НА ЖИВО)

В Женева започна срещата на президента на Русия Владимир Путин и президента на САЩ Джо Байдън.

Говорител на руския президент Владимир Путин предупреди, че разговорите на Путин с президента на САЩ Джо Байдън "няма да бъдат лесни" или едва ли ще доведат до някакъв пробив, съобщава АП.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков заяви няколко часа преди срещата Русия-САЩ на високо равнище в Женева в сряда, че темите от широкия дневен ред "са предимно проблемни".

"Имаме много отдавна пренебрегвани въпроси, които трябва да бъдат обходени. Ето защо президентът Путин пристига с отношение към откровено и конструктивно зададени въпроси и да се опита да намери решения ", каза Песков.

"Не, този ден не може да стане исторически и не бива да очакваме пробиви. Ситуацията е твърде трудна в руско-американските отношения", продължи той.

"Фактът обаче, че двамата президенти се договориха да се срещнат и най-накрая започнаха да говорят открито за проблемите, вече е постижение. Можем да кажем, че без още да сме започнали, срещата на върха вече има положителен резултат, но не трябва да чакаме пробиви."

Песков заяви, че двустранните въпроси, които Русия иска да обсъди, включват стратегическа стабилност, контрол на оръжията, сътрудничество в регионалните конфликти, сътрудничество по пандемията и климатични промени.

Настъпва момент на дипломация с високи залози, тъй като и двамата лидери се съгласяват, че американско-руските отношения са на ниско ниво, пише АП.

В продължение на четири месеца двамата лидери разменят остра реторика. Байдън многократно посочва към Путин за злонамерени кибератаки от руски хакери серщу интересите на САЩ, за пренебрегване на демокрацията и затвора на опозицията, и за намеса в американските избори.

Преговорите им в сряда се очаква да продължат от четири до пет часа. Предварително и двете страни се стремят да намалят очакванията. Договореностите за срещата са внимателно хореографирани и енергично договорени от двете страни.

Путин и обкръжението му ще пристигнат първи на мястото на срещата на върха: Вила Ла Гранж, голямо имение край езерото, разположено в най-големия парк в Женева. Следват Байдън и неговият екип. Швейцарският президент Гай Пармелин ще поздрави двамата лидери.

Байдън и Путин първо ще проведат среща, към която се присъединяват държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и руският външен министър Сергей Лавров. След това разговорите ще се разширят, за да включат по пет висши служители от всяка страна.

След приключване на срещата Путин трябва да проведе самостоятелна пресконференция, а Байдън да последва примера. Белият дом избра да няма съвместна пресконференция.