Байдън и Тръмп - най-вероятните кандидати за президент

Актуални новини
08:02 - 06 Март 2024
1393
Байдън и Тръмп - най-вероятните кандидати за президент

В Съединените щати все по-вероятно става на изборите за президент през ноември един срещу друг да се изправят отново Джо Байдън и Доналд Тръмп. Това показват резултатите от така наречения супервторник. Републиканци и демократи гласуваха на първични избори в 15 щата. Двамата спечелиха номинациите в мнозинството от щатските избори.

За Тръмп е почти сигурно, че си осигурява президентска номинация на републиканците, въпреки че ще трябва да изчака поне още една-две седмици, за да елиминира математически единствения останал конкурент Ники Хейли.

Джо Байдън очаквано печели номинацията на демократите. Активисти, които се противопоставят на подкрепата му за Израел, обаче призоваха американците мюсюлмани и прогресивните да подадат протестни гласове.

Най-вероятно след изборите в Мисисипи на 12 март Тръмп ще има достатъчно делегати, за да бъде официално предполагаемият кандидат на Републиканската партия през ноември. Изборът му ще бъде утвърден на партийната конференция през юли. Получавайки тези 1215 делегата, той ще може да координира с Републиканската партия своята национална кампания и да получи от техните ресурси. Това е в негово полза, защото щабът на Доналд Тръмп изпитва недостиг на пари.