Байдън и Тръмп печелят в Кентъки и Орегон на финалната права от първичната президентска надпревара

След вчерашните избори остават още осем вота

Топ
09:29 - 22 Май 2024
2127
Байдън и Тръмп печелят в Кентъки и Орегон на финалната права от първичната президентска надпревара

Президентът Джо Байдън и съперникът му от републиканците Доналд Тръмп спечелиха първичните президентски избори в американските щати Кентъки и Орегон и си осигуриха още делегати за конгресите на партиите си, които официално ще излъчат кандидатите на демократи и републиканци за Белия дом, предаде Асошиейтед прес.

Двамата така или иначе вече фактически са си осигурили партийната номинация и сега те единствено трябва да бъдат официално утвърдени от най-висшия партиен форум на партиите си.

Тези последни вотове от първичната надпревара, които вече са чиста формалност, дават възможност на двамата претенденти да си осигурят още някой и друг делегат за националната конференция на партията си, но и да си сверят часовника за настроенията и нагласите сред твърдото ядро избиратели на демократите и републиканците в края на първичната надпревара за президентските избори.

Дори и след като отстраниха съперниците си и фактически си осигуриха номинациите на партиите си, Байдън и Тръмп продължават да срещат вътрешнопартийна съпротива по различни въпроси. Срещу демократа се надигнаха протестни гласове заради политическия му курс по отношение на войната Израел - "Хамас", докато в случая с републиканеца все още има хиляди хора, които продължават да гласуват за отдавна отказалата се от надпреварата Ники Хейли.

Тази тенденция на протестно гласуване се запази и на първичните избори в Кентъки, където около 18% от демократите са гласували с "неподкрепям никого" при преброени около 80% от бюлетините. В лагера на републиканците около 6% са подкрепили Хейли.

След вчерашните избори остават още осем вота от първичната надпревара: за демократите в Айдахо, окръг Колумбия, Гуам и Вирджинските острови, както и за двете партии в Монтана, Ню Джърси, Ню Мексико и Южна Дакота.

Междувременно Байдън коментира новината за публикацията на Тръмп в социалните мрежи, в която се говори за "обединения Райх". По думите на демократа съперникът му от лагера на републиканците за Белия дом си служи с "езика на Хитлер".

"Това е езикът на Хитлер, а не на Америка", каза Байдън на предизборна проява за набиране на средства за кампанията си.

Тръмп премахна видео, качено в профила му в социалната мрежа Truth Social, след като щабът на Байдън и други разкритикуваха използването на език, често свързван с нацисткия режим.