Байдън иска вдигане на данъците за богатите американци

Това бе съобщено от американския президент по време на изказването му пред Сената

Свят
16:14 - 29 Април 2021
1704
Байдън иска вдигане на данъците за богатите американци

Американската администрация възнамерява да увеличи данъчното облагане на най-богатите американци, които печелят над 400 000 долара годишно и са увеличили богатството си по време на пандемията на коронавируса.

Това бе съобщено лично от американския президент Джо Байдън по време на изказването му пред Сената и Камарата на представителите на Конгреса на САЩ. "Няма да вдигам данъци за хора, които печелят по-малко от 400 000 долара годишно.

"Много компании укриват данъци чрез "данъчни убежища" - външни фирми, регистрирани от Швейцария до Бермудските острови и Каймановите острови. Те използват данъчни вратички и удръжки, които позволяват да се прехвърлят работни места и да се взимат печалби в чужбина. Това е погрешно", подчерта американският лидер.

Той обяви намерението си да реформира корпоративната данъчна система, така че богатите компании "да помогнат да плащат за държавни инвестиции, които ще бъдат от полза за бизнеса им".

Ръководителят на Белия дом обясни, че 1% от най-богатите американци, които печелят повече от 400 000 долара годишно, ще плащат данъци в размер на 39,6%, както "беше, когато Джордж Буш стана президент".

"Ще се отървем от вратичките, които позволяват на американците, които правят над 1 000 000 долара годишно, да плащат по-ниска данъчна ставка върху капиталовите печалби, отколкото плащат работещите американци. Това ще засегне само три десети от 1% от всички американци", добави Байдън. Той увери, че няма да увеличава данъчната тежест за средната класа на американците.

Байдън разкритикува решението на своя предшественик Доналд Тръмп да намали данъците през 2017 г.

"Трябваше да се изплати и да осигури огромен икономически растеж. Вместо това, доведе до увеличаване на дефицита с 2 трилиона долара", каза държавният глава.

Байдън добави, че "вместо да се използват данъчни спестявания за повишаване на заплатите и инвестиране в научноизследователска и развойна дейност милиарди долари отиват в джобовете на ръководителите на компании".

Президентът посочи, че разпространението на новия коронавирус само е увеличило разликата в доходите в САЩ.

"Пандемията само влоши нещата. 20 000 000 американци загубиха работата си по време на пандемията - работещи американци и американци от средната класа. В същото време, нетната стойност на около 650 милиардера в Америка се е увеличила с повече от 1 трилион долара. Позволете ми да кажа това отново. Само 650 души увеличиха състоянието си с повече от 1 трилион долара по време на тази пандемия. Сега състоянието им надхвърля 4 трилиона долара", каза в заключение Байдън.