Байдън критикува правителството на Израел

Байдън : Коалиционното правителство на  Бенямин Нетаняху има някои "от най-крайните министри"

Актуални новини
13:34 - 10 Юли 2023
2081
Байдън критикува правителството на Израел

Президентът на САЩ Джо Байдън каза в неделя, че коалиционното правителство на премиера Бенямин Нетаняху има някои "от най-крайните министри", които е виждал в Израел, и че министрите от кабинета, които подкрепят установяването "където си поискат" на Западния бряг, са "част от проблема" в конфликта.

Байдън сподели и информация за усилията на администрацията му да посредничи за споразумение за нормализиране между Израел и Саудитска Арабия, но отбеляза, че те все още са в ранен етап.


Президентът не спомена точно какво ще е необходимо, за да покани Нетаняху в Белия дом, той посочи, че президентът на Израел Исак Херцог ще гостува в САЩ следващата седмица. Херцог беше поканен да говори на съвместна сесия в Конгреса, която ще отбележи 75-ата годишнина от независимостта на Израел.

Въпреки че Нетаняху все още не е получил покана за посещение, Байдън подчерта, че е "непреклонен поддръжник на Израел". Той обаче изрази загрижеността си за някои членове на кабинета на Нетаняху, които не подкрепят решение за две държави и се противопоставят на правата на палестинците. Президентът спомена, че нито един от тях не се е регистрирал в подкрепа на такова решение и мнозинството от тях подкрепят анексирането на части от Западния бряг.

Този конфликт от гледната точка на Байдън представлява проблем, особено по отношение на членовете на израелското кабинетно правителство, които твърдят, че Израел може да се установи навсякъде, докато палестинците нямат право на присъствие в тези райони. Той сподели, че счита за грешка тoзи начин на мислене и че решението за крайната сигурност на Израел лежи в двудържавно решение.