Байдън на служба в католическа катедрала, преди церемонията

Камала Харис и съпругът й придружиха избрания президент в "Св. апостол Матей"

Новини
16:30 - 20 Януари 2021
1623
Байдън на служба в католическа катедрала, преди церемонията

Избраният за президент на САЩ Джо Байдън присъства днес на църковна служба преди церемонията по встъпване в длъжност - традиционно събитие, предхождащо полагането на клетва, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Байдън и съпругата му Джил бяха на литургия във вашингтонската катедрала "Свети апостол Матей". Заедно с тях бяха Камала Харис, следващият вицепрезидент на САЩ, и съпругът й Дъглас Емхоф.

По покана на Байдън на службата присъстваха и членове на американския Конгрес от двете политически сили, сред които и четиримата парламентарни лидери: ръководителите на демократите и републиканците в Сената Чък Шумър и Мич Макконъл, председателката на Камарата на представителите, демократката Нанси Пелоси, и водачът на републиканците в долната камара Кевин Маккарти.

Редица президенти на САЩ са избирали да присъстват на служба в епископалната църква "Свети Йоан", наричана заради това "църквата на президентите".

Байдън е вторият президент на САЩ, който е католик, а "Свети апостол Матей" е седалището на католическия архиепископ на Вашингтон.