Байдън нареди тест и карантина за пътуващите до САЩ

Борбата с коронавируса е един от основните приоритети на държавния глава

Свят
11:25 - 22 Януари 2021
2029
Байдън нареди тест и карантина за пътуващите до САЩ

За пътуващите до САЩ ще се изисква карантина при пристигането им, докато маските ще бъдат задължителни в много влакове, самолети и автобуси. Това съобщи президентът на държавата Джо Байдън, който се подписа под няколко изпълнителни заповеди за борба с коронавируса, информира АФП.

Борбата с коронавируса е един от основните приоритети на държавния глава, който говори пред репортери в Овалния кабинет.

Повече от 408 000 души са починали в САЩ от коронавируса, което е повече от всички загинали американци по време на Втората световна война.

"В допълнение към носенето на маски всеки, който лети до САЩ от друга държава, ще трябва да се тества преди да се качи на самолета, и да се карантинира, когато пристигне в Америка", обясни той.

Предишната администрация на Доналд Тръмп обяви, че ще се изисква от пристигащите в САЩ да показват тест за коронавирус, но карантината бе само препоръка.

Мерките са част от национална стратегия на Байдън, която е поместена в документ от 200 страници. Стратегията предвижда увеличаване на имунизацията, тестването, връщане на учениците в клас и възстановяване на доверието.

Президентът очаква федерална програма за ваксинация в аптеките да започне от "седми или осми февруари".

Към сряда 35,9 милиона от ваксините на „Пфайзер” и „Модерна” са разпределени. 16,5 милиона дози са поставени.

Докато мерките са голямо отклонение от политиките на администрацията на Тръмп, не е ясно как някои от тях, включително задължително носене на маска и поставяне под карантина, ще се прилагат.