Байдън не променя позицията си спрямо Израел

САЩ
20:55 - 04 Април 2024
2968
Байдън не променя позицията си спрямо Израел

Президентът на САЩ Джо Байдън разговаря с израелския премиер Бенямин Нетаняху в четвъртък, три дни след като Израел извърши атака, която уби седем хуманитарни работници на World Central Kitchen в Газа, според източник, запознат с въпроса, цитиран от Ройтерс.

Белият дом описа Байдън като "възмутен и съкрушен" от нападението, но президентът не е направил фундаментална промяна в твърдата подкрепа на Вашингтон за Израел в неговия конфликт срещу Хамас.

Официален представител на САЩ каза преди телефонния разговор, че Байдън вероятно ще повдигне необходимостта от по-добра защита на хуманитарните работници и от увеличаване на доставките на храни в Газа.

Известният готвач Хосе Андрес каза пред Ройтерс в емоционално интервю в сряда, че израелската атака е била насочена срещу неговите хуманитарни работници "систематично, кола по кола".

Израел заяви в четвъртък, че разследването на нападението може да отнеме седмици. Лидерите на страната изразиха съжаление за инцидента и го определиха като погрешна идентификация.