Байдън: Не се извинявам за свалянето на китайския балон

Новини
08:23 - 17 Февруари 2023
2002
Байдън: Не се извинявам за свалянето на китайския балон

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че не се извинява за свалянето на обявения от Вашингтон за китайски шпионски балон край бреговете на САЩ.

Той заяви, че балонът е бил използван за наблюдение, но е малко вероятно останалите три обекта, свалени над Северна Америка в следващите дни, да са чужди шпионски летателни апарати.

"Все още не знаем точно какви са били тези три обекта, но нищо в момента не подсказва, че те са свързани с китайската програма за шпионски балони или с наблюдение от друга държава. Настоящата оценка на разузнавателните служби е, че тези три обекта най-вероятно са били балони, свързани с частни компании, развлекателни или изследователски институции, които изучават времето или провеждат други научни изследвания."

По думите на Байдън сега САЩ ще подобрят откриването на подобни въздушни обекти.

Джо Байдън също така заяви, че скоро ще разговаря с китайския президент Си Цзинпин относно инцидента от този месец.

"Надявам се, че ще стигнем до дъното на това, но не се извинявам за свалянето на този балон", каза още Байдън в Белия дом.

Китай отрече балонът да е бил използван за наблюдение, като вместо това заяви, че се е отклонил от курса, докато е събирал метеорологични данни.

Но Джо Байдън потвърди мнението на американските служители, че балонът, който прекоси страната на височина над 12 хиляди метра, преди да бъде свален от небето от американски изтребител над Атлантическия океан, всъщност е бил използван за шпионаж.

Той заяви, че САЩ продължават да разговарят с Китай по този въпрос.

"Ние не търсим нова студена война", заключи Джо Байдън.