Байдън: Нормализирането на отношенията между Израел и Саудитска Арабия все още е далеч

Представители на САЩ водят преговори в опит да бъде постигнато споразумение

Новини
18:14 - 09 Юли 2023
1390
Байдън: Нормализирането на отношенията между Израел и Саудитска Арабия все още е далеч

Израел и Саудитска Арабия са далеч от споразумение за нормализиране на отношенията, което би включвало споразумение за отбрана и гражданска ядрена програма от САЩ, заяви американският президент Джо Байдън в интервю за Cи Ен Ен.

Представители на САЩ водят преговори в опит да бъде постигнато споразумение за нормализиране на отношенията между двете страни.

"Ние сме много далеч от това. Имаме още много да говорим", заяви Байдън в интервю за предаването на Фарид Закария.

Миналия месец министърът на енергетиката на Израел изрази несъгласие с идеята Саудитска Арабия да развива гражданска ядрена програма като в рамките на евентуално укрепване на отношенията между двете страни с посредничеството на САЩ.

Байдън посочи решението на Саудитска Арабия в навечерието на неговото посещение в кралството миналото лято, да отвори въздушното си пространство за всички въздушни превозвачи, с което проправи пътя за повече прелитания над нейна територия до и от Израел.

Президентът на САЩ отбеляза и усилията за постигане на постоянно прекратяване на огъня в Йемен - конфликт, в който са загинали десетки хиляди и на който се гледа като на опосредствана война между Саудитска Арабия и Иран.

"И така, постигаме напредък в региона. И това зависи от поведението и от това какво се иска от нас, за да признаят Израел", каза Байдън в интервюто.

"Честно казано, не мисля, че те имат голям проблем с Израел. И дали ще предоставим средства, така че те да биха могли да имат цивилна ядрена енергия и/или да бъдем гарант за тяхната сигурност, това е - мисля, че не сме стигнали до този момент."

Израел заяви, че очаква Вашингтон да се консултира с него относно сделка между САЩ и Саудитска Арабия, засягаща националната му сигурност. За Израел, който е извън Договора за неразпространение на ядреното оръжие (ДНЯО), се смята, че разполага с ядрено оръжие, припомня Ройтерс.

Като се позовава на прецеденти като Ирак и Либия, Израел отдавна се притеснява, че потенциално враждебни съседи биха могли да използват ядрена енергия за цивилни цели и други проекти като прикритие за тайно производство на ядрено оръжие.