Байдън обеща: 200 милиона долара военна помощ за Украйна

Пресконференцията на двамата лидери е по-късно тази вечер

Актуални новини
22:37 - 12 Декември 2023
2906
Байдън обеща: 200 милиона долара военна помощ за Украйна

Американският президента Джо Байдън прие тази вечер украинския си колега Володимир Зеленски и обяви нова военна помощ за Киев. Мисията на украинския президент е да получи допълнителна финансова подкрепа от Вашингтон при срещите в Белия дом и Капитолия. Украйна няма да може да събере артилерия и боеприпаси за контранастъпление догодина, ако Съединените щати прекратят помощта си, обяви администрацията на Байдън.

Зеленски се срещна с Джо Байдън в опит да осигури още подкрепа от Съединените щати и чу добра новина.

"Заставаме до Украйна и свободата", каза в приветствието си Байдън и обяви, че е одобрил нов пакет военна помощ за Киев на стойност 200 милиона долара.

От екипа му коментират, че американският президент е поканил Зеленски в Белия дом, за да го увери в "непоколебимия ангажимент на Съединените щати да подкрепят народа на Украйна, докато се защитава от бруталната инвазия на Русия".

Пресконференцията на двамата лидери е по-късно тази вечер.

Преди това, украинският президент се срещна с лидерите на манозинството и малцинството в Сената и Камарата на представителите при закрити врата. Това става на фона на искането на Байдън на близо 62 милиарда долара за военно финансиране на Украйна, като част от пакет за помощ на обща стойност 106 милиарда долара. Засега обаче искането на Байдън не е удовлетворено от Конгреса, тъй като беше обвързано с дебата за имиграционната политика на Вашингтон и за сигурността на американските граници.

"Президентът Зеленски даде ясно да се разбере колко много се нуждае от помощ. Ако получи помощта, той може да спечели тази война. И той очерта с много подробности вида на помощта, от която се нуждае. От друга страна, той даде да се разбере, и ние всички сме наясно, че ако ние загубим, Путин печели", каза Чък Шумър, лидер на мнозинството в Сената.

Междувременно Международният валутен фонд обяви изплащането на Украйна на 900 милиона долара в рамките на плана за подпомагане на страната, обявен през март.

"Наистина показахме, че можем да реформираме страната си в условията на война и това е огромен успех за нас. Второ увелечение на БВП по време на война, повече работни места, повече хора, които се връщат. Страхотно е. Благодарни сме им, както, разбира се, и на американските и европейските ни партньори", заяви Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Според допитване на Ройтерс и на маркетинговата компания за проучване Ипсос, 41 процента от пълнолетните американци подкрепят изпращането на оръжие за Украйна, 32 на сто са "против" или не са сигурни.