Байдън обвини палестинската страна за ударената болница

САЩ
14:03 - 18 Октомври 2023
2161
Байдън обвини палестинската страна за ударената болница

Президентът на САЩ Джо Байдън каза в сряда, че Вашингтон ще предостави на Израел всичко необходимо, за да се защити, докато води война срещу палестинската въоръжена групировка "Хамас", която според него изглежда е виновна за опустошителния взрив в болница в Газа, предава Ройтерс.

Байдън, който кацна в Израел и се срещна с премиера Бенямин Нетаняху рано в сряда, каза, че "Хамас" е по-лош от "Ислямска държава" заради убийствата си на цивилни израелци при изненадващата атака на 7 октомври, която предизвика последното израелско-палестинско обостряне.

Американският президент каза, че е "тъжен и възмутен" от експлозията в болница в ивицата Газа във вторник, при която според "Хамас" са загинали стотици хора.

"Въз основа на това, което видях, изглежда, че е направено от другата страна (палестинците -бел.ред.), а не от Вас. Но има много хора, които не са сигурни, така че имаме много - трябва да преодолеем много неща", каза Байдън.

Израел твърди, че експлозията е причинена от палестинска ракета, която не е успяла да достигне целта си. "Хамас" отрича това. Кръвопролитието там предизвика вече ожесточени антиизраелски протести в региона.

Байдън каза, че 31 американци са сред повече от 1300 израелци, убити при атаката на "Хамас" на 7 октомври.