Байдън обявява нови мерки за борба с домашното насилие

САЩ
12:45 - 12 Септември 2024
680
Байдън обявява нови мерки за борба с домашното насилие

Президентът на САЩ Джо Байдън ще обяви нови грантове и инициативи за борба с домашното насилие и подкрепа на жертвите на насилие, свързано с пола, в четвъртък по случай 30-годишнината от приемането на Закона за насилието срещу жени (Violence Against Women Act).

Сред инициативите на администрацията Байдън-Харис ще бъде създаването на ресурсен център, ръководен от Министерството на правосъдието, който ще помага на правоохранителните органи, адвокати и организации за помощ на жертвите да се справят с киберпрестъпления като отмъстителна порнография и онлайн тормоз, съобщи ръководителят на Съвета по полова политика към Белия дом Дженифър Клайн.

Министерството на правосъдието също ще разшири техническата помощ за местните правоохранителни органи, за да изземват огнестрелни оръжия от извършители на домашно насилие. Освен това ще бъде обявено отпускането на повече от 690 милиона долара за програми през финансовата 2024 г., които ще помогнат на общностите да се справят с насилието, основано на пол, уточни Клайн.

В допълнение, администрацията ще създаде офис за борба с насилието на база пол в Министерството на жилищното строителство и градското развитие, който ще отговори на нуждите от жилища и икономическа подкрепа на жертвите на домашно насилие.

Президентът Байдън ще говори на събитие с оцелели от насилие и застъпници в Белия дом, отбелязвайки 30-годишнината от приемането на Закона за насилието срещу жени, който той е съавторствал през 1994 г. Законът предоставя федерално финансиране за жертви на насилие, обучение за защитници, убежища и образователни програми за превенция. Законът беше възстановен през 2022 г., след като изтече през 2019 г.