Байдън остава само наблюдател на трагедиите в Америка

Президентът трябва да работи с един Върховен съд, на който предшественикът му Доналд Тръмп даде определено консервативна насоченост

Новини
16:26 - 26 Май 2022
3908
Байдън остава само наблюдател на трагедиите в Америка

Джо Байдън постави началото вчера на процеса за частично реформиране на полицията, в деня, в който се отбелязва втората годишнина от убийството на Джордж Флойд – трагедия, която също както и стрелбата в едно тексаско начално училище, станала на 24 май, напомни горчивата истина, че президентът досега бе безсилен да укроти, образно казано, демоните на Америка.

Белият дом бе организирал приятна церемония за подписването на указ, който да предостави по-строга юридическа рамка на поддържането на реда на федерално ниво. А президентът направи всичко, което можа, за да превърне тази церемония в миг на помирение и надежда.

Датата на церемонията бе символична – навършването на две години, откакто Джордж Флойд бе убит от полицай в Минеаполис, което отприщи огромни демонстрации срещу расизма и полицейското насилие. 

Сегашната реформа показва „какво можем да направим заедно, за да излекуваме душата на тази нация“, заяви 79-годишният демократ, използвайки отново израз, който неспирно повтаря, откакто е избран за президент.

На церемонията Байдън бе поканил дъщерята на Джордж Флойд – седемгодишната Джана, която стоеше до него. „Колко си пораснала“, каза президентът на притесненото момиченце, обкръжено от конгресмени, представители на афроамериканската общност и от семейства на други жертви на полицейско насилие.

Но макар Байдън да заяви, както често прави, че Съединените щати са „велика нация“, обединила „огромно мнозинство добри хора“, думите му прозвучаха странно ден след масовото убийство в Ювалди.

Джо Байдън съобщи, че скоро ще посети Тексас, придружен от съпругата си Джил. Тази стрелба в училище, последната от една кървава поредица в САЩ, бе горчиво напомняне за президента демократ, че той не разполага със средства за мащабни реформи нито в законовата уредба за огнестрелните оръжия, нито пък такива, касаещи действията на полицията.

Белият дом нарича подписания на церемонията текст „исторически“ и указът наистина предвижда множество мерки. Създава се например регистър на дисциплинарните процедури, на които са станали обект полицаи, и на сигналите, които са били подадени срещу тях, но в крайна сметка не са довели до дисциплинарна процедура. Въвежда се повсеместно използване на прикрепени към тялото на полицаите камери. Забраняват се задушаващите техники, освен в извънредни случаи. Ограничава се употребата на военно оборудване в операции по поддържане на реда...

Текстът обаче ще е в сила само за федералните агенции, но не и за щатите и местните общности, разполагащи с разширени съдебни и полицейски пълномощия в САЩ. За целта би бил необходим закон, гласуван от Конгреса. Но президентът демократ така и не успя да прокара такъв въпреки предизборните си обещания. Също както не можа и да прокара съществена законова уредба, засягаща огнестрелните оръжия, независимо дали става дума за забрана на щурмовите пушки или за задължителни проверки на психиатричното и съдебното минало на клиентите при покупки на оръжие.

Отчасти това се дължи на институционалния фактор – независимо от имиджа, че разполага с безгранична мощ, един американски президент не представлява кой знае какво, ако не може да задейства, в допълнение на изпълнителната власт, и лостовете на законодателната и съдебната власт.

А Демократическата партия разполага с твърде скромно парламентарно мнозинство и някои нейни депутати не харесват идеята да премахнат правилата за квалифицирано мнозинство, което би им позволило да се противопоставят на блокиращото мнозинство на републиканската опозиция по редица въпроси.

Освен това Джо Байдън трябва да работи с един Върховен съд, на който предшественикът му Доналд Тръмп даде определено консервативна насоченост. 

Всичко това се допълва и от личността на президента, центрист по душа, който би желал да управлява с консенсус – нещо, което изглежда невъзможно в днешната толкова разделена Америка.

При все че тази година броят на смъртоносните стрелби в страната стремглаво расте, Джо Байдън например все още не е издействал от парламента зелена светлина, за да назначи най-сетне директор на основния регулиращ орган в тази област.

Бюрото за регулиране на дейностите, свързани с алкохола, тютюневите изделия, огнестрелните оръжия и експлозивите, няма постоянно ръководство от 2015 г.

Първият опит на Белия дом да назначи ръководител на ведомството се провали. Джо Байдън лансира нов кандидат – Стив Детълбах,  който е бивш прокурор. Тази седмица започва процедурата по изслушването му в Сената.

Орелия Енд, "Франс Прес"

Източник: БТА