Байдън отправи остра заплаха към Израел

САЩ
11:34 - 09 Май 2024
1952
Байдън отправи остра заплаха към Израел

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че администрацията му няма да подкрепи Израел и няма да предостави на близкоизточния си съюзник нападателни оръжия, ако той започне офанзива срещу "Хамас" в населените части на Рафах.

Припомняме, че израелската армия (ЦАХАЛ) превзе контролно-пропускателния пункт Рафах между Египет и Ивицата Газа, като влезе там с танкове и издигна знамена. В едноименния южен град в анклава пък се намират между 1 и 1,5 милиона палестинци, разселени там заради операциите на ЦАХАЛ на север през изминалите месеци. Светът предупреждава премиера Бенямин Нетаняху, че офанзива в Рафах ще доведе до още по-голяма хуманитарна катастрофа, но той е непреклонен - иска да изкорени "Хамас".

„Дадох ясно да се разбере на Биби (министър-председателя Бенямин Нетаняху) и на военния кабинет - няма да получат нашата подкрепа, ако отидат в тези населени места", заяви Байдън пред CNN.

Интервюто бе най-строгият публичен коментар на американския президент по този въпрос до момента. То изглежда като заплаха от страна на Джо Байдън, че ще направи постоянна забраната, която администрацията му наложи миналата седмица върху прехвърлянето на тежки бомби за Израел, анализира The Times of Israel. Сделката бе спряна поради опасения, че те могат да бъдат използвани от ЦАХАЛ в Рафах, както това е станало в други части на Газа. Байдън дори каза, че такива бомби са използвани за убиване на цивилни в анклава.

„Дадох ясно да се разбере, че ако влязат в Рафах няма да доставям оръжия, които са били използвани в миналото“, каза още демократът. "Ние няма да доставяме оръжия и артилерийски снаряди", увери Байдън.

Той уточни, че САЩ ще продължат да снабдяват Израел с ракети прехващачи за ПВО системата „Железен купол“ и други отбранителни оръжия. „Ние не се отказваме от сигурността на Израел. Отстъпваме от способността на Израел да води война в населените места", каза Байдън.

Запитан дали Израел е преминал неговата "червена линия" по отношение на поведението си в Газа, Байдън отвърна: „Все още не“. Но посочи, че Нетаняху е толкова близо, колкото никога не е бил след задържането на оръжейна пратка миналата седмица.

В Израел заваляха критики срещу президента на САЩ след интервюто му. Посланикът на страната в ООН Гилад Ердан каза, че това е „трудна и много разочароваща забележка“. В изказване пред общественото радио „Кан“ Ердан добави: „Разбира се, всеки натиск върху Израел се тълкува от нашите врагове като нещо, което им дава надежда. Има много американци от еврейски произход, които са гласували за президента и за Демократическата партия, а сега се колебаят“.

Крайнодесният министър на културното наследство Амичай Елиаху от партия „Отма Йехудит“ сравни заплахата на Байдън да спре оръжията за Израел при офанзива в град Рафах, с Мюнхенския пакт на бившия министър-председател на Обединеното кралство Невил Чембърлейн с Нацистка Германия.

„Джо Байдън може да бъде Чърчил, но той избира да бъде Чембърлейн, избира безчестието и ще получи и безчестие, и война“, написа Елиаху в Twitter.

Междувременно представителят на Религиозната ционистка партия Симча Ротман препубликува изявление на републиканеца Мит Ромни, че „колебанието на Байдън относно израелските оръжия е лоша политика и ужасно послание към Израел, нашите съюзници и света“.

Крайнодесният министър на националната сигурност Итамар Бен Гвир пък реагира в Twitter с кратък коментар: "Хамас обича Байдън".