Байдън озаптява балтийските страни

Украйна на някакъв етап трябва да се подготви за преговори с Русия

Новини
22:15 - 05 Март 2023
6037
Байдън озаптява балтийските страни

Президентът на САЩ Джо Байдън по време на скорошно посещение в Полша оказа натиск върху лидерите на балтийските страни във връзка с честите им призиви за поражение на Руската федерация в конфликта в Украйна, съобщи The Wall Street Journal.

Ходът на Байдън постави неговите балтийски колеги под въпрос дали Вашингтон вижда поражението на Русия в конфликта в Украйна като реалистична цел, според нейния източник.

Освен това близките съюзници на Киев в Източна Европа изразяват загриженост, че в западните столици все по-често започват да се появяват идеи, че Украйна на някакъв етап трябва да се подготви за преговори с Русия.

Балтийските страни все повече прибягват до антируска риторика, като призовават за изключване на Русия от различни международни организации,

а също така са за по-строги санкции срещу Русия. Например Литва обяви, че ще бойкотира сесията на Парламентарната асамблея (ПА) на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), която се проведе в края на февруари във Виена, поради факта, че руски представители бяха допуснати до участват в него.

Вилнюс също така призова балтийските страни, скандинавските държави и Полша да заемат обща позиция за участие в сесията на ПА на ОССЕ,

ако бъдат допуснати представители на Руската федерация, но не беше взето еднозначно решение. Освен това вестник "Политико" пише, че Полша и балтийските страни са се опитали да наложат ограничения върху ядрения сектор като част от 10-ия пакет от санкции на ЕС срещу Руската федерация, но опитът им след това се е провалил поради позицията на Унгария.