Байдън планира посещение във Виетнам

САЩ
11:14 - 09 Август 2023
1358
Байдън планира посещение във Виетнам

Президентът на САЩ Джо Байдън каза във вторник, че ще пътува до Виетнам скоро, съобщава "Ройтерс".

Страната иска да промени отношенията си със Съединените щати и да стане партньор.

Байдън направи забележките, докато говори на политическа кампания за набиране на средства в Ню Мексико.

Припомняме, че през юли  САЩ обявиха, че смятат за приоритет изграждането на силни връзки в областта на икономиката и сигурността с Виетнам. Това ще помогне за напредъка на един свободен и отворен Индо-Тихоокеански регион.

Това заяви министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън по време на среща с виетнамския премиер Фам Мин Чин при посещението си във Виетнам. То бе насочено към укрепване на отношенията на Америка в Азия.

Йелън обяви, че САЩ се ангажират да мобилизират 15 милиарда долара в подкрепа на приемането на възобновяема енергия от Виетнам като част от Партньорството за справедлив енергиен преход или JETP. По този начин Г-7 възнамерява да помогне на страната постепенно да се откаже от зависимостта си от изкопаеми горива.

Министърката поздрави страната за нарастващите инвестиции в индустриите ѝ, включително в областите на компютърни чипове и възобновяема енергия.

"Виетнам също е близък икономически партньор, като нашата двупосочна търговия достигна рекордни нива миналата година. Съединените щати служат като най-големият експортен пазар на Виетнам, каза тя. Приоритет за нашата администрация е да задълбочим икономическите ни връзки и тези за сигурност с Виетнам през идните месеци и години."