Байдън почва мандата с национална карантина

Новоизбраният президент на САЩ се чуди как да озапти бушуващата пандемия

Новини
14:11 - 16 Ноември 2020
2474
Байдън почва мандата с национална карантина

С необичайно решение е ангажиран новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън: дали да подкрепи краткосрочна национална карантина, с която най-сетне да бъде овладяна бушуващата пандемия, предаде БТА. 

Това е въпрос, който новоизбраният президент засега би предпочел да избегне. В седмицата, след като победи президента Доналд Тръмп, Байдън посвети повечето си публични изявления на това да насърчава американците да носят маски и да разглеждат коронавируса като заплаха, която няма отношение към политическата идеология.

Дебатите обаче са по-оживени сред членовете на консултативния съвет за коронавируса, обявен от Байдън тази седмица. Един от членовете - д-р Майкъл Остерхолм, предложи карантина между четири и шест седмици с финансова помощ за американците, чието препитание бъде засегнато. По-късно той оттегли своето изказване и беше опроверган от други двама членове на съвета, които казаха, че не би трябвало да се обсъжда широкообхватна карантина.

Това е знак за трудностите, с които ще се сблъска Байдън, когато встъпи в длъжност през януари. Той водеше кампания като политик, който има по-отговорно отношение към общественото здраве в Америка, отколкото президента Доналд Тръмп, и говори без заобикалки за предизвикателствата, които очакват страната, предупреждавайки за "мрачна зима" при рязкото увеличение на случаите.

Но да се говори за карантини е особено деликатен въпрос. Първо, почти е невъзможно един президент да ги наложи сам, тъй като е необходима двупартийна подкрепа от щатските и местните власти. В по-широк план обаче това е гореща политическа тема, която може да подкопае усилията на Байдън да обедини дълбоко разделената страна.

"Това би предизвикало ответна реакция", каза старши научният сътрудник в Центъра за здравна сигурност "Джонс Хопкинс" д-р Амеш Адалджа, който добави, че подобен ход би влошил още повече ситуацията, ако хората не се съобразяват с ограниченията. "Карантините могат да имат последици, които намаляват ценността на подобен подход."

При първата си публична изява, откакто загуби изборите, Тръмп отбеляза в петък, че не би подкрепил карантина. Президентът, който още не е признал открито победата на Байдън, вероятно би подсилил това послание към своите верни привърженици, когато напусне поста.

Жертвите на пандемията обаче продължават да се увеличават.

Коронавирусът е обвиняван за 10,6 милиона потвърдени заразявания и почти четвърт милион смъртни случая в САЩ, а внимателно наблюдаваният модел на Вашингтонския университет прогнозира почти 439 000 починали до 1 март. Смъртните случаи нараснаха средно до около 1000 на ден.

Новите дневни заразявания рязко се увеличават, чупейки рекорди. Последният беше отбелязан в петък, когато според данни на университета "Джонс Хопкинс" над 184 000 души са дали положителни проби.