Байдън подновява Обамакеър

Актуални новини
15:43 - 27 Януари 2021
1827
Байдън подновява Обамакеър

Изпълнявайки предизборно обещание, президентът Джо Байдън планира да отвори отново застрахователните пазари HealthCare.gov за специална възможност за регистрация, предназначена за хора в нужда заради пандемията от коронавируса, съобщава АП.

Очаква се Байдън да подпише изпълнителна заповед в четвъртък, подробностите все още се финализират.

Въпреки че броят на неосигурените американци е нараснал поради загуба на работни места заради икономическия удар на пандемията, администрацията на Тръмп се противопостави на призивите да разреши "специален период на записване" за хората, които не са осигурени в пандемията.

Неуспехът да бъде отменен и заменен "Обамакеър", както Тръмп многократно се заричаше да направи, бе едно от най-горчивите разочарования на бившия президент. Администрацията му продължи да се опитва да намери начини да ограничи програмата или да я унищожи изцяло. Решение на Върховния съд по окончателното правно оспорване на Тръмп на Закона се очаква тази година.

Според плана на Байдън, новият срок за записване няма да влезе в сила веднага. Вместо това Белият дом иска да осигури време на Министерството на здравеопазването и социалните услуги да организира маркетингова кампания и застрахователите да се подготвят за приток на нови клиенти.

Законът за здравеопазването от ерата на Обама обхваща над 23 милиона души чрез комбинация от субсидирани частни застраховки, продавани във всички щати и разширен Medicaid (федерална програма за хора с ниски доходи) приета от 38 щата, като южните щати са основното изключение. Покритието е достъпно за хора, които нямат здравно осигуряване, основано на работа, като разширяването на Medicaid е насочено към тези с ниски доходи.

Действието на Байдън ще засегне пряко HealthCare.gov, федералният застрахователен пазар, обслужващ в момента 36 щата. Пазарът завърши успешен годишен сезон за регистрация през декември, като записването за 2021 г. нарасна с около 7%. Окончателните цифри за тази година, които включват застрахователни пазари, пряко управлявани от щатите, ще бъдат налични скоро.

Отварянето на застрахователните пазари също вероятно ще доведе до по-голямо включване в Medicaid, тъй като хората, които отговарят на условията за тази програма са насочвани автоматично.

Специалната възможност за регистрация е само първоначална стъпка за Байдън, който обеща да надгражда здравния закон на бившия президент Барак Обама и да осигури покритие за всички в САЩ. Той ще се нуждае от одобрение от Конгреса, а опозицията срещу здравния закон все още е голяма сред републиканците.

 Байдън разглежда и ограничаването или обръщането на административните действия на Тръмп, които позволяват на държавите да налагат изисквания за работа на възрастни хора с ниски доходи, като трудоспособно условие за получаване на Medicaid.

 От около 28 милиона незастраховани американци преди пандемията, според безпартийната фондация Kaiser Family, над 16 милиона са имали право на някаква форма на субсидирано покритие чрез здравния закон.

Експертите са единодушни, че броят на неосигурените хора се е увеличил поради съкращения, може би с 5 до 10 милиона, но се очакват правителствени проучвания, които трябва да бъдат представени по-късно тази година.