Байдън поиска Върховният съд да защити правото на аборт

Новини
20:58 - 14 Април 2023
1384
Байдън поиска Върховният съд да защити правото на аборт

Администрацията на американския президент Джо Байдън в петък поиска от Върховния съд спешни действия, за да спре по-ниските съдилища в рязкото ограничаване на достъпа до лекарство, което обикновено се използва за аборти, съобщи Politico.

Министерството на правосъдието подаде спешна молба до Върховния съд, след като федерален апелативен съд отмени поредица от мерки, които разшириха наличността на мифепристон през последните години.

Главният адвокат Елизабет Прелогар нарече потенциалното въздействие на решението "дълбоко вредно" и поиска от Върховния съд да отложи решението, докато съдебният спор продължава. Ако съдиите не желаят да направят това, Министерството на правосъдието поиска

връщането да бъде спряно временно и съдиите да изслушат аргументите по въпроса преди лятната си ваканция.

Припомняме, че губернаторът на Флорида Рон Десантис подписа закона за забрана на абортите след шестата седмица.

ДеСантис подписа законопроекта няколко часа, след като Камарата на представителите на Флорида прие закон, наречен Закон за защита на сърдечния ритъм, със 70 на 40 гласа.

Белият дом заклейми този ход, като предупреди, че забраната на абортите "ще отнеме правата на жените във Флорида и ще застраши достъпа до аборти в целия Юг".

"Горди сме, че подкрепяме живота и семейството в щата Флорида", казва ДеСантис в съобщението.

Законът ще превърне Флорида в един от най-рестриктивните щати в страната за извършване на аборт и следва действията на други щати, ръководени от републиканците, за бързо ограничаване на процедурата, след като Върховният съд на САЩ отмени решението "Роу срещу Уейд" миналото лято.

Мярката беше приета от Сената на щата на 3 април и от Камарата на представителите на Флорида в четвъртък, преди да се отправи към бюрото на ДеСантис за подпис.