Байдън потвърди: Тялото на израелско-американския заложник е сред откритите в Газа

Шест мъртви заложници откриха днес, в тунел под Рафах

Новини
09:24 - 01 Септември 2024
1291
Байдън потвърди: Тялото на израелско-американския заложник е сред откритите в Газа

„По-рано днес, в тунел под град Рафах, израелските сили откриха шест тела на заложници, държани от Хамас“, каза Байдън, цитиран от АФП. „Сега потвърдихме, че един от заложниците е американски гражданин, Херш Голдберг-Полин“, добави президентът.

23-годишният младеж беше сред 251-те заложници, пленени по време на нападението на палестинските бойци срещу Южен Израел на 7 октомври. Около 100 заложници остават в плен, като според израелските военни десетки от тях са загинали.

Родителите на Голдберг-Полин, който беше отвлечен от музикалния фестивал „Супернова“, се обърнаха към делегатите на Националния конгрес на Демократическата партия в Чикаго миналия месец. На 28 август двойката се присъедини към други роднини на заложници, които се събраха край границата с Газа. „Херш! Това е мама... Обичам те, бъди силен, оцелей“, извика Рейчъл Голдбърг-Полин на микрофона, припомня БГНЕС.

Синът ѝ се е скрил в бомбоубежище заедно с други хора на 7 октомври, но то е било обградено от въоръжени лица, които са го атакували с гранати. Видеозапис на Хамас от този ден показва как го товарят на пикап, а част от лявата му ръка, която е откъсната при нападението, липсва. Той се появява във видео, публикувано от Хамас на 24 април, в което казва, че пленниците живеят „в ада“. Лявата му ръка е била ампутирана под лакътя.