Байдън приема Джорджа Мелони в Белия дом

ЕС
10:24 - 13 Юли 2023
1536
Байдън приема Джорджа Мелони в Белия дом

Президентът на САЩ Джо Байдън ще бъде домакин на италианската министър-председателка Джорджа Мелони в Вашингтон на 27 юли и двамата лидери ще обсъдят редица въпроси, включително войната в Украйна и трансатлантическото сътрудничество по отношение на Китай, съобщиха от Белият дом, предаде Ройтерс.

Лидерите ще обсъдят и развитието на ситуацията в Северна Африка и предстоящото председателство на Италия на Г-7 през 2024 г., съобщи говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер в изявление.

Това ще бъде първото официално посещение на Мелони в САЩ, откакто встъпи в длъжност миналата година.

Мелони потвърди визитата си на пресконференция в в края на срещата на върха на НАТО във Вилнюс.

Италиански дипломати заявиха, че Мелони е искала да се види с Байдън преди да реши дали да изтегли Италия от китайската инициатива "Един пояс, един път". През 2019 г. Италия стана първата и засега единствена страна от Г-7, която се присъедини към изключително амбициозната програма на Пекин, която според критиците ще даде възможност на Китай да получи контрол върху чувствителни технологии и жизненоважна инфраструктура.

Италия ще председателства Г-7 през следващата година и Мелони заяви, че възстановяването на Украйна ще бъде във фокуса на вниманието ѝ.