Байдън пристигна на посещение в Израел

Израелска правозащитна група издигна билбордове на окупирания Западен бряг

САЩ
17:48 - 13 Юли 2022
1877
Байдън пристигна на посещение в Израел

Президентът на САЩ Джо Байдън пристигна в Израел на първото си посещение в Близкия изток, откакто е президент, предаде Асошиейтед прес.

По време на четиридневната си визита той ще разговаря с официални израелски, палестински и саудитски представители. По-късно той ще пристигне в Йерусалим, където ще участва в церемония по полагане на венец в израелския мемориал за жертвите от Втората световна война "Яд Вашем".

Байдън ще прекара два дни в Йерусалим, където ще разговаря с израелски лидери, след което в петък ще се срещне на Западния бряг с палестинския президент Махмуд Абас. След това той ще отпътува към Саудитска Арабия.

Това не е първото посещение на Байдън в Израел, отбелязва АП. За първи път той пристига в страната през 1973 г., малко преди началото на внезапната арабска атака, с която започва Войната от Йом Кипур. Тогава той се среща с премиерката на Израел по това време Голда Меир. Байдън може да се похвали, че се е срещал със всеки израелски премиер оттогава.

Израелска правозащитна група издигна билбордове на окупирания Западен бряг с остро послание към Байдън: "Това е апартейд".

Според правозащитната група отношението на Израел към палестинците, както в палестинските територии, така и в Израел, е равносилно на апартейд. Израел и САЩ отричат това обвинение. Изпълнителният директор на организацията обвини поредица американски администрации, че са толерирали нарушения на човешките права от страна на Израел "без да изискват отчетност" и призова Вашингтон да промени поведението си към Израел.