Байдън разговаря с Нетаняху по телефона

Ще обсъдят отговора на Израел след иранската атака

Новини
10:02 - 09 Октомври 2024
5398
Байдън разговаря с Нетаняху по телефона

Очаква се днес президентът на САЩ Джо Байдън да проведе телефонен разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху, който ще включва обсъждане на потенциални планове за нанасяне на удар по Иран.

Бенямин Нетаняху заяви, че Иран ще си плати за ракетното нападение миналата седмица, а Техеран каза, че всяко ответно действие ще бъде посрещнато с „огромни разрушения“. Тези изявления породиха опасения за разрастване на конфликта в богатия на петрол регион.

Очаква се отговорът на Израел на иранската атака да бъде ключова тема на разговора.

Миналия петък Джо Байдън каза, че ако е на мястото на Израел, би помислил за алтернативи на нанасянето на удари по иранските петролни полета. Американският президент добави, че според него Израел не е стигнал до заключение как да отговори на Иран.

Очаква се още Байдън и Нетаняху да обсъдят конфликтите с палестинското ислямистко движение „Хамас“ в ивицата Газа и с шиитското движение „Хизбула“ в Ливан.

Израел се сблъска с призивите на Съединените щати и други съюзници да се споразумее за спиране на огъня в Газа и Ливан.

Ройтерс отбелязва, че през последните месеци между Байдън и Нетаняху се наблюдават сериозни разногласия по отношение на начина на водене на военни действия, което създава предпоставки за потенциално напрегната среща.

Според представители на палестинските и ливанските власти около три милиона души в Газа и Ливан са били разселени вследствие на военните действия на Израел.

Израел предприе военната си операция в ивицата Газа, след като бойци на палестинското ислямистко движение "Хамас" извършиха безпрецедентна атака срещу еврейската държава на 7 октомври миналата година. Конфликтът между Израел и "Хизбула" ескалира, след като дълго време израелските сили и шиитското движение се обстрелваха през израелско-ливанската граница.