Байдън разшири временния статут на украинците в САЩ

166 700 бежанци ще бъдат под защита на държавата

20:08 - 18 Август 2023
2873
Байдън разшири временния статут на украинците в САЩ

Администрацията на Байдън в петък обяви голямо разширяване на временния правен статут за украинци, които вече живеят в Съединените щати, предоставяйки отсрочка за тези, които са избягали от инвазията на Русия.

Очаква се този ход да определи 166 700 украинци като подходящи за временен защитен статут, спрямо около 26 000 в момента, каза Министерството на вътрешната сигурност. За да се класират, украинците трябва да са били в Съединените щати до 16 август, два дни преди обявяването.

Първоначално временният статут трябваше да изтече на 19 октомври 2023 г., но се удължава с 18 месеца до 19 април 2025 г.

"Продължаващата военна инвазия на Русия в Украйна и произтичащата от нея хуманитарна криза изискват Съединените щати да продължат да предлагат безопасност и защита на украинците, които може да не успеят да се върнат в страната си", каза министърът на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас.

Администрацията разширява временния защитен статут на хора от все по-голям брой държави, включително Камерун, Хаити и Венецуела, като част от подхода на моркова и тоягата към имиграцията, който съчетава повече легални влизания по хуманитарни причини с повече наказателни мерки срещу всеки, който влиза незаконно в страната.

Украинците за първи път получиха временен защитен статут веднага след нахлуването на Русия. Администрацията добави хуманитарно условно освобождаване за тези, които не са в Съединените щати, ход, който сметна за толкова успешен, че по-късно направи същото за хора от Куба, Хаити, Никарагуа и Венецуела.

Решението от петък дава допълнително време на украинци, чиито защитен статут трябваше да изтече в началото на следващата година.

Кубинците, хаитяните, никарагуанците и венецуелците са изправени пред повече несигурност .

Тексас и други водени от републиканците щати оспорват условно освобождаване на до 30 000 души на месец от тези четири страни, но не оспорват статута на украинци. Следващата седмица е насрочен процес във Виктория, Тексас.

Украинските имигранти са разпръснати широко в Съединените щати, с най-големи концентрации в Ню Йорк, Чикаго, Сиатъл и Сакраменто, Калифорния, столичните райони.