Байдън с амбиции: САЩ ще бъде отново световен лидер

Новини
22:20 - 24 Ноември 2020
3400
Байдън с амбиции: САЩ ще бъде отново световен лидер

Новоизбраният президент Джо Байдън заяви днес, че Съединените щати са готови отново да бъдат глобален лидер, предаде Франс прес.

Той представи на брифинг в своя град Уилмингтън, щата Делауер, дипломатическия екип и екипа по националната сигурност в бъдещото правителство.

"Това е екип, който отразява факта, че Америка се завърна, готова да бъде водач на света, а не да се оттегля от него", заяви Байдън, предава БТА.

Бъдещият държавен секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че никоя страна не може да реши сама световните проблеми и за целта е необходимо международно сътрудничество.

"Искам да ви кажа, че Америка се завърна, мултилатерализмът се завърна, дипломацията се завърна", каза на свой ред избраната от Байдън за постоянна представителка на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд.

Избраната за вицепрезидент Камала Харис предупреди, че задачата ще бъде трудна.

"Трябва да прегрупираме и подновим съюзите на Америка, да изградим отново и укрепим институциите на националната сигурност и външната политика, които гарантират нашата сигурност и защитават националните ни интереси", каза тя.

Байдън припомни решимостта си да се бори срещу климатичните промени, представяйки бъдещия си специален пратеник в този ресор Джон Кери. "Не подценявам и за секунда факта колко ще е трудно да спазя смелите ангажименти, които поех в борбата срещу климатичните промени. Но същевременно никой не трябва да подценява и за секунда решимостта ми да го направя", каза той.