Байдън с още една директна критика към Израел заради войната

САЩ
13:41 - 09 Февруари 2024
1201
Байдън с още една директна критика към Израел заради войната

Американският президент Джо Байдън разкритикува управляващите в Израел, като заяви, че действията на армията в Ивицата Газа срещу "Хамас" са били "прекомерно строги".

Изказването му на пресконференция в Белия дом бележи нов етап в публичната му позиция по отношение на войната на Израел в Газа, пише СиЕнЕн. През по-голямата част от месеците след 7 октомври Байдън одобряваше постъпките на Израел и твърдо защитаваше правото му да преследва "Хамас".

Напоследък обаче имаше и друг намек от страна на президента на САЩ към правителството на Бенямин Нетаняху да смекчи подхода си.

Според The Times of Israel тези думи на американския президент може да са свързани с предложеното от "Хамас" 135-дневно примирие с освобождаване на заложниците. Бенямин Нетаняху вече отказа такава сделка, която предвиждаше замяна на пленниците с палестински затворници, които се държат в затворите в Израел.

Джо Байдън изрази оптимизъм, че в крайна сметка такова споразумение може да доведе до по-трайна промяна във войната. Той настоя, че трябва да се направи повече за справяне с хуманитарната криза в Ивицата Газа.