Байдън съветвал Обама да не бърза с ликвидирането на Осама бин Ладен

В мемоарите си Обама разказва и за мненията на негови съветници за операцията

Свят
12:03 - 13 Ноември 2020
1297
Байдън съветвал Обама да не бърза с ликвидирането на Осама бин Ладен

Джо Байдън посъветвал Барак Обама да изчака с операцията за ликвидиране на Осама бин Ладен, пише бившият президент на САЩ в новите си мемоари.

"Джо се обяви против акцията", пише Обама в книгата си "Обетована земя" за проведените дискусии за мисията на американските морски пехотинци. В крайна сметка Обама издава заповед да се проведе операцията в Аботабад, Пакистан, в нощта на 1 срещу 2 май 2011 г.

Книгата на Обама ще бъде публикувана във вторник. Отделът на вестник "Гардиън" в САЩ се е сдобил с копие.

Бившият държавен глава пише, че вицепрезидентът, който ще влезе в Белия дом през януари 2021 г., веднага е подкрепил решението му за провеждане на операцията за ликвидирането на Бин Ладен.

Съветът на Байдън да не се провежда операцията е спорен въпрос в американската политика. По време на предизборната кампания републиканците пуснаха реклама, в която се акцентира върху съвета на Байдън да не се действа срещу Бин Ладен.

По време на обсъжданията дали да се издаде заповед за операцията Байдън е съветвал Обама да помисли малко повече и казал да не започват. След това той казал на тогавашния президент на САЩ да "следва инстинктите си".

В мемоарите си Обама разказва и за мненията на негови съветници за операцията. Като военния министър Робърт Гейтс, пише Барак Обама, Байдън се е притеснявал за "огромните последствия от провал" и че американският лидер трябва да изчака, докато разузнаването не събере повече доказателства, че Бин Ладен е в сградата.

В крайна сметка екип от морски пехотинци лети от Афганистан до Пакистан и ликвидира лидера на "Ал Кайда" - мозъка на терористичните атаки на 11 септември 2001 г.

В мемоарите Обама благодари на Джо за съветите, тъй като е бил принуден да поразсъждава повече преди да вземе решението. Той също пише, че знае, че Джо и Гейтс са били във Вашингтон по време на Desert One - неуспешен опит през април 1980 г. за освобождаване на американски заложници в Иран, което води до смъртта на 8 американски войници, които загиват при катастрофа на хеликоптер и също сериозно засяга надеждите на Джими Картър за преизбиране.

Байдън е сенатор от Делауеър от 1973 до 2009 г., а след това вицепрезидент при Обама до 2017 г. Макар че Доналд Тръмп отказва да признае поражението си на тазгодишните президентски избори, Байдън ще встъпи в длъжност като 46-ия президент на САЩ на 20 януари 2021 г.

Обама не пише за разговорите с Байдън след ликвидирането на Бин Ладен.

"След като хеликоптерът излетя, Джо постави ръката си на рамото ми и ме стисна", отбелязва държавният глава.

"Поздравления, шефе", казал Байдън.