Байдън се среща с Шолц, Макрон и Стармър в Берлин

Украйна
14:34 - 08 Октомври 2024
2524
Байдън се среща с Шолц, Макрон и Стармър в Берлин

Среща на президента на САЩ Джо Байдън с други лидери от групата Рамщайн, която доставя оръжия на Киев, ще изпрати силно послание за продължаваща военна подкрепа за Украйна, съобщи източник от германското правителство преди предстоящата среща в събота, предава Ройтерс.

Срещата, която ще се проведе по време на държавното посещение на Байдън в Германия, ще подчертае, че руският президент Владимир Путин не може да разчита на това, че западната подкрепа за Украйна ще отслабне с времето, каза източникът, който пожела анонимност, пред репортери в Берлин.

Президентът Байдън ще посети Германия от 10 до 13 октомври. На 12 октомври той ще се присъедини към френския президент Еманюел Макрон, британския премиер Киър Стармър и германския канцлер Олаф Шолц за разговори в Берлин, преди да пътуват към американската военна база в малкото западногерманско градче Рамщайн.

След пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през 2022 г., Съединените щати събраха коалиция от около 50 нации в Рамщайн, която редовно се събира, за да координира оръжейните доставки за Киев.

Срещата в събота ще бъде първата на ниво лидери на групата Рамщайн, която досега е била съставена от министри и военни представители.