Байдън: Ще е голяма грешка, ако Израел окупира отново Газа

САЩ
18:25 - 16 Октомври 2023
3329
Байдън: Ще е голяма грешка, ако Израел окупира отново Газа

Израел трябва да елиминира терористите от "Хамас" в Ивицата Газа, но би било голяма грешка, ако отново окупира тази територия, след като се изтегли от там през 2005 година.

Тази позиция изрази ясно и публично снощи президентът на  Съединените щати Джо Байдън в предаването "60 минути" по СиБиЕс.

За избягване на такъв сценарий са насочени и днес усилията на дипломатите на големите сили в Близкия изток, както и за предотвратяване на хуманитарна катастрофа в Газа, където над 2 милиона палестинци остават заложници на Хамас и Израел. С тази цел държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън днес пак е в Израел - след 4-дневна обиколка в 6 арабски държави от региона.

Президентът на САЩ Джо Байдън обмисля посещение в Израел в следващите дни, но все още нищо не е решено окончателно, е заявил в неделя високопоставен източник от американското правителство, цитиран от "Асошиейтед прес".

Информацията за евентуалното пътуване на Байдън идва, докато държавният секретар Антъни Блинкън е на обиколка в Близкия изток през последната седмица в опит да предотврати разрастването на войната на Израел с „Хамас“ в по-широк регионален конфликт. 

Американският президент заяви категорична подкрепа за Израел и негово посещение там би било ясен знак за подкрепата на САЩ след нападението на „Хамас“ на 7 октомври. Източникът на "Асошиейтед прес", който е пожелал да остане неназован, не е коментирал в детайли вътрешните дискусии за евентуално пътуване на Байдън в Израел.