Байдън си би трета доза

Президентът на САЩ опита да насърчи сънародниците си

Новини
21:20 - 28 Септември 2021
2248
Байдън си би трета доза

В пряк тв ефир американският президент Джо Байдън беше имунизиран трети път, за да насърчи сънародниците си да направят същото. На първата дама Джил Байдън също ще бъде поставена подсилваща доза.

Миналата седмица САЩ разрешиха трета игла от ваксината на “Пфайзер” на хората над 65 г., както и на тези в риск, включително такива, които поради професията си са изложени на контакт с вируса. Около 60 млн. американци вече имат право да си сложат трета доза.

“Знам, че не ми личи, но съм на повече от 65 г.”, пошегува се 78-годишният Байдън преди процедурата. Президентът беше имунизиран с първа доза на 21 декември 2020 г., още преди да встъпи в длъжност, а следващата му бе поставена на 11 януари тази година, като и двата пъти това бе предавано по телевизията.

“Бустерните дози са важни, но най-важното, което можем да направим, е да ваксинираме повече хора”, заяви Байдън. Досега с най-малко една доза са ваксинирани около 77% от пълнолетните американци.

У нас ваксинираните са едва 18%. На този фон рекордните нови 2 536 нови случая на заразени с COVID-19 бяха обявени за България във вторник. Толкова голям брой за денонощие не е отчитан от март 2021 г.

Положителни са били 10,55% от направените за последното денонощие тестове, което също е рекорден дял от началото на четвъртата вълна на заразата в края на лятото. Починалите са 149 души.

Заради разрастването на епидемията в България САЩ поставиха страната в последната - четвърта категория, с много висок риск от заразяване с COVID-19.

Здравните власти отвъд океана препоръчват на американците да не пътуват до България. А тези, на които им се налага, ги съветват да са ваксинирани напълно.

Решението на Американската федерална здравна агенция е на базата на броя на заболелите през последните 28 дни. В четвъртата най-рискова категория за момента попадат близо 90 държави с над 500 случая на 100 000 жители.