Байдън: Си Дзинпин има сериозни проблеми

САЩ
12:15 - 09 Февруари 2023
1559
Байдън: Си Дзинпин има сериозни проблеми

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви вчера, че китайският президент Си Дзинпин има сериозни проблеми, особено в икономически план, предаде Франс прес.

"Намерете ми някой световен лидер, който да е готов да застане на мястото на Си Дзинпин... Аз не виждам такъв", изтъкна американският президент в интервю за телевизия Пи Би Ес.

"Този човек има огромни проблеми", сред които се откроява "една икономика, която не функционира много добре", каза Байдън, като отбеляза в същото време, че китайският лидер "има огромен потенциал".

Байдън каза още, че подкрепата на Китай за Русия е относително дискретна и че Пекин, противно на очакванията в началния етап след нахлуването на руските сили в Украйна, не се е ангажирал със стопроцентова подкрепа за Москва.

Според президента на САЩ неохотата на Пекин да подкрепи изцяло Москва е свързана с нежеланието на Си Дзинпин Китай да попадне под ударите на тежки икономически санкции, както се случи с Русия.

"Обадих му се миналото лято, за да му кажа: Това не е заплаха, просто наблюдение - виж какво се случва на Русия", разказа Байдън пред Пи Би Ес.

В същото интервю Байдън каза, че иска да се яви на президентските избори догодина, но още не е взел окончателно решение по този въпрос.