Байдън слага бивш лекар на Обама за COVID-спец

Новият президент определи пандемията за свой основен приоритет

Новини
21:19 - 09 Ноември 2020
2450
Байдън слага бивш лекар на Обама за COVID-спец

Новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън ще натовари бившия главен хирург на САЩ с борбата срещу COVID-19, информира “Дейли мейл”.

Вивек Мърти, който заемаше позицията главен хирург по времето на Барак Обама, ще съвместява новата длъжност с бившия комисар по храните и лекарствата Дейвид Кеслер.

Родителите на Мърти са индийци, живели във Великобритания и Канада, преди да емигрират в САЩ, когато той е 3-годишен.

С позицията на COVID цар той трябва да се справи с тежката ситуация в страната и високия брой заразени.

Американци празнуват победата на Джо Байдън в специално нает открит двуетажен автобус в Ню Йорк.

Байдън обяви официално в неделя, че ще превърне борбата с коронавируса в свой основен приоритет. Екипът му заяви още, че ще има повече тестове и американците
ще бъдат помолени да носят маски.

46-ият президент иска да смени основните политики на Доналд Тръмп, като да присъедини отново страната към Парижкото споразумение за климата, както и да отмени решението за изтегляне от Световната здравна организация. 77-годишният Байдън обяви, че ще работи за икономическото възстановяване на САЩ и борбата за расова справедливост.

Байдън сформира и екипи за прехода в ключовите ведомства, като членовете им ще имат достъп до съответните държавни структури, докато те още се ръководят от сегашното правителство. Те ще събират и проверяват информация за бюджетни и кадрови решения, очаквани регулации и други процедури, които в момента са в ход.

Екипът на новия американски лидер вече работи и по списъка за бъдещите му министри. За един от ключовите постове - този на държавния секретар, се спрягат имената на Сюзън Райс или Хайди Хайткамп. Райс беше съветник по националната сигурност на Обама.

Хайди Хайткамп е бивша американска сенаторка от Северна Дакота. Името ѝ се спряга и за министър на земеделието.

Мишел Флорной - бивш помощник-министър по политическите въпроси в Пентагона, вече е фаворит за военен министър. Сред обсъжданите имена е и това на Тами Дъкуърт, която е ветеран от Ирак и бе в списъка на Байдън с кандидати за вицепрезидент. Тя е от тайландски произход.

За министър на финансите се спряга Лейл Брейнард, която е член на управителния съвет на Федералния резерв, била е и помощник финансов министър при Барак Обама.

А най-вероятният бъдещ министър на правосъдието е Дъг Джоунс, сенатор демократ от Алабама.

Алехандро Майоркас пък може да стане първият министър на вътрешната сигурност от латиноамерикански произход в почти 18-годишната история на ведомството.

Други имена, спрягани за пост в правителството, са бившият държавен секретар Джон Кери, както и другият кандидат за президент Бърни Сандърс.

Бившият президент от Републиканската партия Джордж Буш-младши джентълменски поздрави Джо Байдън с победата му в изборите.

“Макар че имаме политически разногласия, аз зная, че Джо Байдън е достоен човек, който спечели възможност да ръководи нашата страна и да я обедини”, обяви Буш-младши и определи изборите за справедливи.

Българският президент Румен Радев също поздрави новия президент на САЩ.
“Поздравявам Джо Байдън и Камала Харис за успеха на тяхната кампания на президентските избори в САЩ през 2020 г. Убеден съм, че отношенията между Република България и САЩ ще продължат да се развиват и укрепват”, се казва в посланието на Радев.

На другия полюс Кремъл съобщи, че Владимир Путин очаква обявяването на официалните резултати, за да честити на победителя, тъй като победата на Джо Байдън е оспорвана от Доналд Тръмп.

Путин поздрави Тръмп за победата му през 2016 г. малко повече от час след като прогнозите на американските медии го обявиха за победител. По този повод говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че за разлика от сега тогава не е имало съдебно оспорване на резултата.