Байдън след срещата със Зеленски: Пълна подкрепа за Украйна, "не" на Трета световна!

Американският президент обеща близо 2 милиарда долара помощ за отбрана срещу Русия

Политика
23:59 - 21 Декември 2022 (обновена)
7115
Байдън след срещата със Зеленски: Пълна подкрепа за Украйна, "не" на Трета световна!

Русия съзнателно, умишлено и бездушно атакува критичната инфраструктура на Украйна, но заедно ще минем през този мрак. Така американският президент Джо Байдън се обърна с подкрепа към украинския си колега Володимир Зеленски по време на съвместната пресконференция в Белия дом след срещата им на 4 очи. 

Байдън отбеляза, че Москва използва най-тъмните и студени месеци, за да атакува Украйна.

"Русия използва зимата като оръжие. Но ние сме с вас и ще продължим да бъдем - до когато е необходимо, искам да знаете това", каза щатският лидер на украинския държавен глава. 

Както вече стана ясно, САЩ предоставят нов пакет от над 1,85 милиарда долара за отбраната на Украйна, като в сумата се включва и разполагането на системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът". Отделно, над 350 милиона долара се отпускат за хуманитарна помощ.

Байдън, от своя страна, заяви, че усилията на украинските Въоръжени сили касаят световния мир, не просто регионалния. А Зеленски допълни, че е благодарен за всички усилия от страна на Запада. 

На въпроса какво би адресирал конкретно до американския народ, украинският президент коментира на чист английски: 

"Най-важното и за вас, и за нас, е мирът. Надявам се, че ще видя вашите деца живи и здрави, както и децата на децата ви. Това бих пожелал за вас. Но трябва да сме заедно, защото това е борба срещу колективен враг - тиранин. Заедно трябва да победим". 

"Не знам нито какво е просто "мир", нито какво - просто "война". Това е твърде философски въпрос. За нас мирът е да не бъде допускана руската агресия, донесла толкова много щети за нас.

Нека говоря за децата - като баща, бих искал да отбележа колко много родители загубиха децата си на фронта... Какво е просто "мир"? Тези хора не се вълнуват от репарации... Те живеят с тази мъка. Въпросът е повече родители да не живеят, да не се ръководят от това чувството за отмъщение", каза още Зеленски,

но призна, че трудно намира думите си при тази нечовешка руска агресия. 

"И двамата искаме тази война да свърши. И двамата", добави на свой ред Байдън. По думите му тъй като краят й не се вижда, единственото, което САЩ могат да направят, е да продължат да подкрепят отбранителните способности на Украйна. И напомни, че Зеленски е готов да говори директно с Путин. А руският държавен глава продължавал да мисли как да разбие евроатлантическите съюзи и мира, а толкова много е грешал. 

Американският президент разкри, че питае огромно уважение към Зеленски. "Може да греша, но аз преценявам всеки лидер по действията му, по начина, по който се гледаме в очите. И мога да ви кажа, че знам, че този човек (Зеленски - б.р.), е непреклонен, той е готов да жертва живота си за страната си", коментира Джо Байдън. 

Попитан какво би казал на руския държавен глава Владимир Путин днес, Зеленски отвърна с думите:

"Стоя тук, в САЩ, с президента Байдън, защото го уважавам като човек, като президент. И за мен това е исторически момент. През 2019 г., когато аз станах президент, с Путин се срещнахме и по това време си пращахме съобщения с него за това, че не бива да се нарушава интегритета ни, че трябва да запазим дипломацията и не бива да се допуска пълномащабна война. И той казваше, че е съгласен. А всъщност лъжеше.

Тогава какво послание трябва да отправя сега? Какво да му кажа, когато всъщност той може би иска да върне границите на СССР? Днес Путин е този, който се нуждае от световното внимание и би трябвало той да е в интерес да запази нещичко от руската история и култура. Вече е в негов интерес". 

И за пореден път Байдън натърти, че не се цели военен конфликт с Русия, нито прерасването на войната в Украйна в Трета световна.