Байдън: Тръмп "легитимира тъмната страна на човешката природа"

Демократът каза, че търси общ език, докато Тръмп стимулира разделението

Свят
13:34 - 04 Септември 2020
916
Байдън: Тръмп "легитимира тъмната страна на човешката природа"

Кандидатът за президент на САЩ от Демократическата партия Джо Байдън предупреди, че поведението на Доналд Тръмп "легитимира тъмната страна на човешката природа". Той направи това по време на посещение в американския щат Уисконсин, където разговаря по телефона с Джейкъб Блейк, чернокож, който беше прострелян от бял полицай, което възобнови протестите в САЩ срещу системния расизъм, съобщава "Гардиън".

В продължение на близо 90 минути след кацането в щата Байдън и съпругата му Джил се срещнаха насаме с бащата на Блейк Джейкъб Блейк-старши, майка му Джулия Джаксън, братята и сестрите му и някои членове на правния му екип в стая на летището в град Милуоки.

Блейк, за когото Байдън каза, че е освободен от интензивното отделение, се включи в разговора за близо 15 минути от болницата. Семейството на Блейк заяви, че той е парализиран от кръста надолу, след като е бил прострелян седем пъти в гърба от полицията, докато се опитват да го арестуват миналия месец в град Кеноша, Уисконсин.

"Той говори за това как нищо няма да го победи - как дали ще ходи отново или не, той няма да се откаже", каза Байдън за разговора им.

Стрелбата срещу Блейк последва лято на често фатални срещи между полицията и чернокожи американци и превърна Кеноша в епицентър на националния дебат за полицейската бруталност и расова несправедливост.

Пътуването на Байдън до Уисконсин, първото му, откакто стана номиниран на партията, беше създадено, за да създаде ярък контраст с президента, който посети Кеноша във вторник. Байдън каза, че търси общ език, докато Тръмп стимулира разделението. Припомняйки коментарите на Тръмп след насилието над белите в Шарлотсвил, когато той каза, че има "много фини хора от двете страни", Байдън твърди, че президентът активно възпрепятства расовия прогрес.

"Никой президент никога не е казвал нещо подобно", каза Байдън. "Общата точка, която изтъквам, е, че не всичко е по негова вина. Но това легитимира тъмната страна на човешката природа ".

Игнорирайки възраженията на местните служители, които се страхуваха, че присъствието му ще разпали и без това напрегнатата ситуация, Тръмп използва посещението, за да засили своето твърдо послание и да защити правоприлагащите органи, отхвърляйки спешните молби на протестиращите за реформа. Той нито веднъж не спомена името на Блейк и вместо това се съсредоточи върху уличното насилие, избухнало заедно с мирни протести, които той обвини за демократичните лидери.

По-рано в четвъртък мениджърът на предизборната кампания на Тръмп Бил Степиен определи посещението на Байдън като неподходящо, обвинявайки го, че "вкарва политика в наистина сериозна ситуация, която президентът помогна да реши".