Байдън тури гей за шеф на Съвета за национална сигурност

Новини
15:39 - 21 Септември 2022
2136
Байдън тури гей за шеф на Съвета за национална сигурност

Съветът за национална сигурност на президента Джо Байдън има нов началник на кабинета и той е Къртис Рийд, който е първият открит гей на високата и отговорна длъжност.

„Развълнувани сме, че Къртис поема тази критична лидерска роля в нашия екип“, се казва в изявление на съветника по националната сигурност Джейк Съливан. „Убеден съм, че той ще допринесе със своята интелигентност, умения и колегиалност.“

Рид напуска предишната си работа като старши директор по многостранните въпроси в NSC и е служител на външната служба в Държавния департамент в продължение на почти две десетилетия.

Работата му в Близкия изток го прави прави изключително подходящ за длъжността. Работил е в Алжир, Източен Тимор, Индонезия, Ирак и Израел. Освен това е служил като политически съветник на мисията на САЩ към ООН и често е придружавал президента Байдън при задграничните му пътувания.

„По-специално Рийд изигра ключова роля в работата с ООН и възстановяването на програмата за приемане на бежанци“, съобщава NBC.

Съветът за национална сигурност на Белия дом (NSC) е основният форум, използван от президента на Съединените щати за разглеждане на въпроси, свързани с националната сигурност, военните и външната политика, с висши съветници по националната сигурност и служители на кабинета. Той  е част от Изпълнителния офис на президента на Съединените щати. Съветът също така служи като основен орган на държавния глава за координиране на тези политики между различни правителствени агенции.