Байдън твърдо притиска Украйна за реформи

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обеща на Киев икономическа и военна помощ

Новини
13:36 - 04 Март 2021
1807
Байдън твърдо притиска Украйна за реформи

Президентът на САЩ Джо Байдън е готов да подтикне Украйна към реформи "понякога по твърд начин", но "с добри намерения". Както съобщава агенция "Укринформ", бившият посланик на САЩ в Киев Стивън Пайфър е казал това по време на онлайн конференция.

"Президентът Байдън е готов да подтикне Украйна към реформи и, може би, дори понякога в твърда форма с добри намерения - да осъществи ключови стъпки, които ще бъдат политически трудни, но необходими, ако Украйна иска да се превърне в успешна държава и да реализира пълния си потенциал", коментира бившият дипломат.

По думите му както на Запад, така и в Украйна има известна загриженост поради забавянето на реформите в страната през последната година, както и пауза в програмата за кредитиране от Международния валутен фонд (МВФ).

Както каза Пайфър, настояването за реформи така или иначе би било от полза за Украйна, дори ако не всички приветстват натиска от Вашингтон. В същото време Киев, според него, "трябва да се възползва от възможностите", за да консолидира реформите и да предприеме реални мерки за ограничаване на корупцията.

"Джо Байдън е точно партньорът, от който Украйна се нуждае сега", добави бившият посланик.

По-рано държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън в разговор с украинския външен министър Дмитро Кулеба обеща на Киев активна икономическа и военна помощ. Блинкън каза, че САЩ "отдават приоритет на суверенитета, териториалната цялост и евроатлантическите стремежи на Украйна".