Байдън: Убедени сме, че Путин нахлува в Украйна до дни

Американският президент събра евролидери за предупреждение, че идва война

Ексклузивно
21:40 - 11 Февруари 2022
10574
Байдън: Убедени сме, че Путин нахлува в Украйна до дни

Заради сведенията за струпване на руски войски в близост до украинските граници тази вечер се състоя видеоконферентен разговор между американския президент Джо Байдън и част от европейските му съюзници, сред тях Полша и Румъния.

Въпреки уверенията на Москва в противното, американският държавен секретар Антъни Блинкън повтори предупреждението си, че Русия може да нападне всеки момент. По думите на Байдън, това ще се случи до дни. "Путин е решил да нахлуе в Украйна", категоричен е американският президент. 

Същевременно Съединените щати и още няколко държави подканиха своите граждани да напуснат незабавно Украйна поради несигурното положение по границите ѝ, а Байдън предупреди сънародниците си, че няма да праща войски, за да ги евакуира.

Реториката на американския президент относно руско-украинската криза ескалира значително в интервю за телевизионната мрежа NBC:

„Това, което поисках, е американските граждани да напуснат Украйна веднага. Имаме си работа с една от най-големите армии в света и нещата могат да излязат от контрол много бързо. Говорим за световна война, ако американци и руснаци започнат да стрелят едни срещу други, светът ще стане много различно място“ – бяха думите на американския президент, който допълни, че няма да изпраща американски военни да помагат за евентуална евакуация от Украйна.

Препоръки към гражданите си да напуснат Украйна отправиха през последните няколко часа властите на Великобритания, Нидерландия, Латвия, Норвегия и Япония. Нидерландският посланик обяви, че поне временно ще премести дипломатическото представителство от столицата Киев в западния град Лвов.  

Според Вашингтон Русия продължава да трупа войски около Украйна и провежда учения едновременно в Беларус, в Ростовска област и в Черно море.

При посещението си в Австралия държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън отново заяви, че Русия продължава да струпва военни сили около Украйна.

Според Блинкън военно нападение може да се случи във всеки един момент, включително по време на Зимната олимпиада в Пекин, която продължава до 20 февруари.

Същевременно командването на американските военновъздушни сили в Европа обяви, че прехвърля ескадрила изтребители Ф-16 в румънската база Фетещ. 

Европейският съюз повтори тази вечер заканата си за санкции срещу Москва в случай на ескалация в Украйна. Санкциите ще бъдат "дълбоки и бързи", обявиха френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц. Ще бъдат засегнати финансовият и енергийният сектор на Русия, предупреди председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

Премиерът Кирил Петков заяви по-рано, че България трябва да е готова за всякакви сценарии. Ако Москва отговори на западни санкции с ограничения в областта на енергетиката, страната ни ще бъде принудена да вземе мерки, посочи Петков пред Би Би Си.