Байдън уверен, че сделката за освобождаване на заложниците в Газа е близо

САЩ
20:10 - 20 Ноември 2023
1925
Байдън уверен, че сделката за освобождаване на заложниците в Газа е близо

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че смята, че сключването на сделка за освобождаване на някои от заложниците, които "Хамас" държи в Газа, е близо, предаде Ройтерс.

"Смятам, че да", каза той в Белия дом, в отговор на репортерски въпрос относно възможността за постигане на споразумение.

Катарски посредници се опитват да договорят сделка между Израел и "Хамас" за размяна на 50 заложници срещу тридневно прекратяване на огъня, което би помогнало за доставките на спешна помощ за цивилните в Газа, съобщи агенция Ройтерс миналата седмица, като се позова на официални представители, запознати с разговорите.

Около 240 заложници бяха взети при смъртоносната атака на "Хамас" в Израел на 7 октомври, в отговор на която Израел започна операция в малкия палестински анклав, за да унищожи ислямистката групировка, отбелязва Ройтерс.

Според израелски оценки около 1200 души, предимно цивилни, бяха убити при атаката на "Хамас", като това бе най-смъртоносният ден в историята на Израел. Управляваното от "Хамас" правителство на Газа каза, че при израелски обстрел по ивицата Газа след 7 октомври са загинали най-малко 13 300 палестинци.

Въпреки продължаващите сражения израелският посланик в САЩ вчера заяви пред "Ей Би Си Нюз", че Израел се надява, че значителен брой заложници може да бъдат освободени от "Хамас" "през идните дни".