Байдън в ООН: Ако допуснем Украйна да бъде разчленена , има ли страна, чиято независимост да е в безопасност?

Русия смята, че светът ще се умори и ще ѝ позволи да проявява жестокост в Украйна, каза американският президент

САЩ
19:59 - 19 Септември 2023
4617
Байдън в ООН: Ако допуснем Украйна да бъде разчленена, има ли страна, чиято независимост да е в безопасност?

"САЩ се стремят към по-стабилен, благоденстващ и справедлив свят за всички хора", заяви днес американският президент Джо Байдън на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

"Няма нито една страна в света, способна да се справи сама с предизвикателствата на днешния свят", заяви той и допълни, че нито едно партньорство на САЩ не е насочено срещу някоя страна.

За съперничеството с Китай американският президент заяви, че САЩ "се стремят отговорно да управляват конкурирането с Китай, но също така искат да работят заедно с Китай по въпроси като климатичната криза".

Относно Русия Байдън заяви, че Москва нарушава Устава на ООН, както и споразуменията за контрол на въоръжаването, и нарече войната в Украйна "незаконна завоевателна война".

Джо Байдън призова световните лидери на Общото събрание на ООН да застанат рамо до рамо с Украйна срещу руските окупатори и заяви, че се надява републиканците в Конгреса също да вземат това предвид.

"Русия смята, че светът ще се умори и ще ѝ позволи да проявява жестокост в Украйна без последствия", заяви Байдън. "Ако допуснем Украйна да бъде разчленена, има ли изобщо страна в света, чиято независимост да е в безопасност?", попита риторично той.

"Само Русия носи отговорността за тази война и само Русия има силата да сложи край (на нея)", каза още американският президент.

Украинският президент Володимир Зеленски и водената от него делегация в Общото събрание на ООН аплодира речта на Байдън