Байдън вдигна мерника на Путин

ЕС
00:20 - 16 Април 2021
7428
Байдън вдигна мерника на Путин

Още когато се борех в президентската кампания, декларирах, че ще направя всичко възможно да няма чужда намеса в нашата политика, а ако се случи - бих отговорил веднага на подобно действие. Така президентът на САЩ Джоузеф Байдън разкри в брифинг тази вечер, че е вдигнал мерника на руския си колега Владимир Путин.

"Путин ми се обади през януари и тогава му обясних, че гледаме в детайли данните каква част от изборите у нас може да са повлияни от Москва. А тази седмица му казах, че обследваме данните, както и че имаме информация за намеса. Днес стана ясно, че има няколко руски дипломати, които ще претърпят ревизия по отношения на техния статус в нашата държава. Можех да наложа нови санкции, но не го направих. Бях категоричен, че можех да отида и по-далеч, но реших да действам пропорционално", каза Байдън.

Моята отговорност като президент на САЩ е да защитя страната си, отсече той. 

Има сфери, в които САЩ и Русия могат да си сътрудничат - в ядрената сфера, например, заяви дипломатично демократът. Когато говорил с Путин по телефона, му заявил, че е много важно продължаването на преговорите.

И затова двамата планират да се видят това лято в Европа. Идеята на диалога е да се затвърди кооперацията по отношение на ядрените заплахи от Иран и КНДР, както и по отношение на пандемията. 

Байдън разкри, че е крайно притеснен от липсата на интегритет в Украйна и настъпването на руските части там. "Ще продължим да се борим по този процес. Трябва да попречим на агресията и ще отговорим", заяви американският президент. 

На въпрос дали руският президент е заявил готовност да промени начина си на комуникация спрямо Щатите, Байдън уточни, че му е отвърнал - в случай, че Кремъл продължи да пробива киберсигурността на САЩ, е решен да отговори на тези атаки. "Надявам се да работим заедно", заключи US-президентът.