Байдън за първи път в Пентагона като главнокомандващ

Военният министър Лойд Остин определя епидемията с коронавируса като проблем №1

Новини
15:43 - 10 Февруари 2021
1352
Байдън за първи път в Пентагона като главнокомандващ

Президентът на САЩ Джо Байдън ще направи първото си посещение в министерството на отбраната като върховен главнокомандващ, за да направи преглед на състоянието на въоръжените сили, които оставят зад себе си хаоса от годините на Тръмп и се фокусират в необичайно голяма степен върху вътрешни проблеми.

Байдън планира да се срещне днес следобед с високопоставени цивилни и военни лидери и да говори пред работещите в Пентагона.

Докато ръководството на министерството на отбраната очаква насоки от Байдън за възможни нови подходи към външните заплахи срещу сигурността, министърът на отбраната Лойд Остин третира коронавирусната пандемия като най-важен приоритет и нареди да се изготвят нови оценки как да се сложи край на сексуалните посегателства и на екстремизма в редиците на армията.

Самият Остин е в центъра на общественото внимание, след като кандидатурата му беше утвърдена от Сената. Той е едва третият бивш офицер, оглавил Пентагона малко след пенсионирането си. Критиците поставят под въпрос дали неговото назначаване, което изискваше специално разрешение от Конгреса, отслабва принципа за цивилен контрол над въоръжените сили.

Остин предприе бързи мерки да се обгради с ядро от цивилни помощници, включително Кели Мегсамен, експерт по отбранителна политика и бивша служителка на Пентагона, която в момента е началник на канцеларията му. Заместник-министър на отбраната е Катлийн Хикс - политически експерт и първата жена, утвърдена на тази позиция от Сената.

Остин е служил в армията 41 години, като се пенсионира през 2016 г. като генерал с четири звезди, след като е бил началник на Централното командване на въоръжените сили на САЩ. По време на мандата на Байдън като вицепрезидент в администрацията на Обама, той е работил с Лойд за постепенно намаляване на американското военно присъствие в Ирак, където Остин беше главен командващ на американските сили през периода 2010-2011 година.

По време на администрацията на Тръмп Пентагонът загуби някои от най-способните си цивилни таланти, отчасти поради нестабилността на върха. При управлението на Тръмп министерството на отбраната бе оглавявано от двама утвърдени от Сената титулъри и от трима временни шефове. Това охлади ентусиазма и някои високи постове останаха вакантни.

Байдън обмисляше да номинира Мишел Флорной за ръководител на Пентагона; тя щеше да стане първата жена, заела поста. Вместо това той избра Остин, който е първият чернокож министър на отбраната и по мнението на Байдън е подходящият човек в момент на променящи се заплахи срещу сигурността и продължаваща заплаха от коронавируса.

През първия си ден на поста Остин отправи послание към въоръжените сили, в което подчерта своя ангажимент да намери начин военните да помогнат на правителството да стигне "по-бързо и по-далеч" в борбата с пандемията. Вече над 24 000 членове на Националната гвардия оказват логистична подкрепа на ваксинационната програма и поставят до 50 000 дози дневно.

Миналата седмица Пентагонът обяви, че ще разположи над 1100 военнослужещи в пет центъра за ваксинация по искане на Федералната агенция за управление на извънредните ситуации. Това бележи първата вълна на засилена подкрепа от страна на въоръжените сили за националната ваксинационна кампания. Военните се готвят да разположат първия екип от 222 служители в център за ваксинация в Калифорния и заявяват, че са готови да изпратят четири подобни екипа в други центрове, когато агенцията е готова. Тя поиска от Пентагона да осигури до 10 000 военнослужещи за персонал в 100 центъра, но Остин одобрява екипите постепенно, след като местата бъдат определени.

Остин настоява и за корекции на политиката, които да отчитат ефекта от промените в климата върху военните мисии, както и последиците от екстремните метеорологични събития върху военните бази на територията на САЩ.

Остин се готви да се заеме и с други приоритети на Байдън, включително да изготви оценка как да се справя Пентагонът с предизвикателствата пред националната сигурност, поставени от модернизираните и станали по-агресивни въоръжени сили на Китай. Той е казвал, че планира да посети Азиатско-тихоокеанския регион възможно най-рано през мандата си.

Пентагонът участва в оценката, която администрацията на Байдън прави на мирната сделка с талибаните, сключена преди година по времето на Тръмп. Тя предвижда САЩ да изтеглят всички свои войски от Афганистан до май - краен срок, който администрацията на Байдън подлага на преоценка.

Освен това Остин ще започне общ преглед на разположението на американските въоръжени сили по света. Обявявайки своя "глобален преглед на позициите на силите" миналата седмица, той каза, че ще бъде направена оценка на "ефекта, ресурсите, стратегиите и мисиите".

Във вътрешен план Остин наследи последиците от бунта на Капитолийския хълм на 6 януари. В деня на встъпването на Байдън в длъжност около 26 000 военни от Националната гвардия гарантираха сигурността във Вашингтон, а към вчерашна дата в столицата бяха останали 6200 от тях. Очаква се броят на бойците от Националната гвардия да намалее до около 5000 към края на месеца, а останалите войници да се изтеглят до средата на март.

Освен разпоредения преглед на програмите срещу сексуалното насилие и екстремизма, Остин започна проверка на всички консултативни комисии в министерството на отбраната, като част от действията си за прочистване на няколко десетки служители, назначени през последните седмици на администрацията на Тръмп.