Байдън загуби битката срещу инфлацията

Средната цена на бензина за седмица е поставила рекорд - над $4,45 за галон

САЩ
17:46 - 18 Май 2022
3153
Байдън загуби битката срещу инфлацията

Измина близо година, откакто президентът Джо Байдън обеща, че високата инфлация в страната ще бъде „временна“, припомня Нюзуик. Въпреки това, както посочва авторът на статията, потребителската кошница и горивото продължават да поскъпват.

В речта си в Белия дом на 19 юли 2021 г. Байдън засегна инфлацията и обеща, че февруарският скок на цените на фона на икономическо възстановяване няма да продължи дълго.

„Икономиката ни се възстановява, но наблюдаваме известно увеличение на цените“, каза президентът.

"Затова някои хора се притесниха, подозирайки това като признак за постоянна инфлация. Но това не е нашата гледна точка. Нашите експерти смятат (и данните потвърждават това), че увеличението на цените до голяма степен е очаквано и ще бъде временно", каза президентът.

„Реалността е, че не можете просто да запалите светлините в глобалната икономика – тези неща не се случват за една нощ“, заключи Байдън, отбелязвайки, че „всички смущения са временни“.

Годишният темп на инфлация през юни и юли 2021 г. е 5,4%, а икономиката на страната се възстановява от карантините и други ограничения, дължащи се на пандемията COVID-19.

Ръстът през юни беше най-високият от 13 години и се говори, че инфлацията е достигнала връх.

Изминаха обаче 300 дни от коментара на Байдън, цените продължават да растат, а годишната инфлация е дори по-висока от миналото лято. Мартенската инфлация е 8,5%, което е най-голямото годишно увеличение от декември 1981 г.

Според Американската автомобилна асоциация (AAA), средната цена на бензина за седмица е поставила рекорд - над $4,45 за галон (малко повече от 1 долар за 1 литър).

Миналия юли Байдън каза, че е дал на председателя на Федералния резерв Джером Пауъл картбланш да „предприеме всички стъпки, които счита за необходими, за да подкрепи силно и устойчиво икономическо възстановяване“.

На 4 май Фед (Централна банкова система на САЩ) обяви, че повишава лихвените проценти с половин процент. Очаква се това да бъде последвано от още две подобни увеличения през юни и юли. Прогнозният процент на инфлация на Централната банка е 2% на годишна база.

„Опитите да задържим инфлацията в рамките на 2% ще бъдат много болезнени, но в крайна сметка ще бъдат още по-болезнени, ако се провалим и инфлацията се утвърди в икономиката на високо ниво“, каза председателят на Фед.

„Това, върху което имаме контрол, е търсенето, но не можем да повлияем на предлагането“, каза Пауъл. Според него има сериозни проблеми от страна на предлагането и глобалните събития са повлияли на това.

„Следователно въпросът дали ще извършим меко кацане или не, всъщност зависи от фактори, които са извън нашия контрол“, заключи той.