Байерн и Реал в епизод №1

Двата тима откриват полуфиналите в Шампионската лига

Спорт
11:33 - 30 Април 2024
1922
Байерн и Реал в епизод №1

Байерн Мюнхен и Реал Мадрид се срещат в първи полуфинален сблъсък в Шампионска лига. Двубоят на "Алианц Арена" стартира в 22:00 часа.

За германците това е последен шанс да спаси сезона си. Баварците стартираха със загуба от РБ Лайпциг в турнира за Суперкупата на Германия, преди да отпаднат от непретенциозния Саарбрюкен за Купата на страната.

В Бундеслигата мюнхенци си намериха майстора и след 11 последователни шампионски титли преклониха глава пред безгрешния този сезон тим на Байер Леверкузен.

В последните няколко седмици отборът на Томас Тухел вдигна нивото си и постигна три поредни победи в Бундеслига, гарнирани с отстраняване на Арсенал в четвъртфиналите на ШЛ.

Стъпало преди финала Байерн ще има за съперник не кой да е, а рекордьорът по трофеи с 14 – Реал Мадрид.

Кралския клуб детронира Манчестър Сити в последните осем на турнира след равенство 3:3 на „Бернабеу“ и 1:1 на „Етихад“.

Белият балет издържа в продълженията и елиминира „гражданите“ след изпълнение на дузпи. Момчетата на Карло Анчелоти вървят към титлата в Испания, като водят с 13 точки пред втория Жирона, пет кръга преди края на първенството. В последния си двубой в Ла Лига мадридчани надвиха Реал Сосиедад с минималното 1:0.

Байерн и Реал са се изправяли общо 26 пъти, като статистиката е много изравнена – 12 на 11 победи за испанския колос, при 3 равенства и голова разлика 41:39 в полза на Кралския клуб.

За последно двата отбора се изправиха един срещу друг в полуфиналите през сезон 2017/18, когато Реал триумфира след общ резултат 4:3.

Пред Томас Тухел има някои сериозни дилеми, тъй като Джамал Мусиала и Лерой Сане са под въпрос тазвечерния сблъсък с Реал Мадрид.

Главен съдия на първия полуфинал в Мюнхен ще бъде френският арбитър Клеман Тюрпен.

Колегата на Тухел - Карло Анчелоти, смята, че не много хора са очаквали той да присъства на този брифинг с оглед спечеления четвъртфинал срещу Манчестър Сити.

"Малцина очакваха да бъда на тази пресконференция, каза италианецът. - Хората вече очакват да сме и на финала в Лондон, но това не ме притеснява. Имаме самочувствието да се изправим срещу съперник, който този сезон не се спрява толкова добре в Бундеслигата, но успя да се справи с Арсенал. Историята е от значение в Шампионската лига и това е в наша полза".

"С Байерн си приличаме по това, че в момента и двата тима нямаме ясно изразена идентичност на терена. Можем да играем по различни начини. За двубоя сега не съм замислил нещо специално откъм тактика. Чуамени ще играе, но не знам на какъв пост. Милитао е здрав и също е на разположение. Нужно е да сме внимателни, да се защитаваме добре, да не допускаме контраатаки и да нападаме успешно. Когато си на полуфинал, трябва да си на ниво през цялото време.

Най-важната роля не е на треньора, а на самите футболисти. Има два типа наставници: такива, които не пипат нищо, както и такива, които налагат редица промени. Аз гледам да съм от първите. Играчите са тези, които са на терена. На тях можеш да им обясниш дадена тактика, да ги убедиш как да действат, но те са тези, от които зависи всичко. Работата на един наставник е да се фокусира върху това съставът му да разбере важността на отборната игра.

Не изпитвам реваншизъм заради това, че бях уволнен от Байерн. Даже съм щастливец, че бях треньор тук. Имам фантастични спомени от тази година и половина", завърши Анчелоти.

Полузащитникът на Реал Мадрид Федерико Валверде заяви, че е "много спокоен" преди срещата с нападателя на Байерн Мюнхен Хари Кейн в полуфиналите на Шампионската лига.

"Разполагаме със защитници от световна класа, които са преминали през всеки един момент в този клуб и са участвали във финали на Шампионската лига", каза уругваецът.

"Така че първо трябва да уважаваме тях, а след това да погледнем нападателите, които имаме пред себе си. Аз съм много спокоен благодарение на защитниците, с които разполагаме", допълни Валверде.

Кейн е отбелязал седем гола в десет мача в Шампионската лига този сезон, включително попадение срещу Арсенал в първия двубой от четвъртфиналите на турнира.