Байрам Байрам: Искаме ново начало за ДПС, не нова партия

Запитан дали все още смята, че Доган и Пеевски са като баща и син, както е споменавал и преди, той отново бе категоричен: "Убеден съм в това", заяви депутатът

Политика
09:17 - 19 Юли 2024
1338
Байрам Байрам: Искаме ново начало за ДПС, не нова партия

"Новото начало, за което се говори, не е създаването на нова партия, това не е на дневен ред. Г-н Пеевски не е говорил на тези тема с мен, не съм и чул", заяви по Би Ти Ви зам.-председателят на ПГ на ДПС Байрам Байрам.

По думите му новото начало започнало на месните изори миналата година и вече се виждали ефектите. 

"Новото начало започна и с приемането на бюджета. 450 млн. са отпуснати за инфраструктурни проекти към общините на ДПС и това е благодарение на г-н Пеевски. Основната идея за приемането на Приложение 3 към бюджета за общините бе на ДПС и всички политически сили се обединихме около това", припомни той. 

Запитан дали все още смята, че Доган и Пеевски са като баща и син, както е споменавал и преди, той отново бе категоричен: "Убеден съм в това". 

"На изборите ДПС постигна исторически резултат, превръща се в тренд и поставя движението в положение на незаобиколим фактор в държавата", каза още Байрам. 

Попитан имало ли е шанс за съставяне на правителство, ако вторият мандат беше отишъл при тях, той каза така: Преди да говорим за втория мандат, първия мандат беше по-важен. Трябваше да направим нещата, които бяхме обещали на хората".

"Някои фактори не искат да има стабилно управление в страната", отсече той.

"Има объркване в структурите, защото дерибеи внушават, интригантстват, че партията се превземат от българите. Доган не ни е учил на такива ценности", смята зам.-председателят на ПГ на ДПС. 

"Ако ДПС иска да запази своето решаващо място на българската политическа сцена, тандемът Пеевски-Доган ще даде тласък на партията и тласък в развитието на Република България", допълни той. 

По отношение на пожарите, Байрам поздрави  всички военни, доброволци, горски служители на труда, пожарникарите за усилията и помощта, която полагат за овладяване на стихията.

"Всички народни представители и ние от ДПС ще направим всички възможно за овладяване и подпомагането на пожарите. Вчера бе динамичен ден в парламента, на заседание на бюджетна комисия бяхме запознати от служебния финансов министър Людмила Петкова по какви механизми може да се работи и какво да се очаква като подпомагане за хората", разказа Байрам. 

"Това, което стана ясно е, че ще има постановление на Министерския съвет, където ще бъде посочен механизма, който ще се ползва. 119 млн. има в механизма за бедствия и аварии, може да се правят и вътрешни размествания в бюджета, възможно е да има актуализация", допълни той. 

По думите му Министерския съвет ще бъде задължен да осигури средства от бюджета за всички пострадали, защото това се е приело вчера по време на ресорната комисия. Първо важно обаче било да се направи оценка на всички щети и пострадали, което ще се направи от общините.

Освен това в решението има точка, която гласи, че кабинетът е задължен да планира и да осигури ресурс за закупуване на хеликоптери и самолети за гасене на пожари. Планирането ще трябва да започне отсега, за да може парите да се заложат в новия бюджет.