Баджанакът на Румен Радев: Може и да не признаем изборите

Шефът на щаба за вота на БСП Георги Свиленски настоява за видеонаблюдение на процеса

Политика
22:11 - 15 Януари 2021
4994
Баджанакът на Румен Радев: Може и да не признаем изборите

За нас няма проблем с датата на изборите. Всяка дата след 28 март е възможна и ние я приемаме. Хубавото на по-ранната дата е, че много по-рано България ще се освободи от това управление, каза пред БНТ шефът на предизборния щаб на БСП и бивш съпруг на първата дама на Румен Радев Георги Свиленски. В предаването "Панорама" той коментира, че не е изключено левицата да не признае резултатите от задаващия се вот, но отказа да уточни административни подробности за подобен политически ход. 

Президентът изпълнява своите конституционни задължения, насрочва изборите, а работа на изпълнителната власт е да организира изборите. Работа на политическите партии е да спечелят изборите и да заслужат народната любов. Мисля, че всички партии приемат датата. Трябва да видим обаче оттук нататък какво се случва. Трябва да дадем възможност на всички български граждани на 4 април свободно да отидат да гласуват, защото напоследък се насажда страх, че е опасно да се отиде да се гласува, заяви Свиленски.

По думите му преди да бъде въведено гласуване по пощата, трябва да се изчистят избирателните списъци, защото ние не знаем колко хора имат право да гласуват. Ние сме за активна регистрация. Подкрепяме въвеждането на видеонаблюдението, както и на всяка друга мярка, която ще помогне да се предотвратят манипулации на изборите. Българите разбраха, че изборите се фалшифицират – с невалидните бюлетини, с носенето на чували с бюлетини. Това българите го виждат. Нашата работа е да върнем доверието на българите в изборния процес, подчерта социалистът.

Не можем да кажем преди изборите дали ще ги признаем или не. Нека видим как ще се случат изборите, какъв ще е процесът – участието, сгрешените протоколи, невалидните бюлетини. Затова искаме изчистване на избирателните списъци и видеонаблюдение – вържи попа, да е мирно селото, както се казва, посочи Георги Свиленски.

БСП няма проблем с вътрешни проблеми, няма проблем със симпатизантите си – БСП има една единствена цел – да промени България. Нова система на здравеопазване, нова система на образование, нова система на обществени поръчки, защото корупцията убива хората, каза още зам.-председателят на ПГ на "БСП за България".