БАКБ купува „Токуда Банк“

Стойността на сделката е близо 68 милиона лева и няма да доведе до чувствителни размествания на пазара

Топ
12:42 - 16 Април 2024
2355
БАКБ купува „Токуда Банк“

"Българо-американска кредитна банка" е постигнала споразумение с японската "Токушукай Инк" за придобиването на "Токуда Банк" АД, става ясно от уведомление до Комисията за финансов надзор и Българската фондова борса.

Собствеността си трябва да променят 6 796 250 безналични поименни акции с право на глас и номинална стойност 10 лева всяка. Иначе казано, борсовата стойност на сделката е близо 68 млн. лева, но повече параметри по нея не се съобщават.

Сделката подлежи на регулаторно одобрение, припомня money.bg.

И двете банки са сред малките играчи на пазара в България и сделката няма да доведе до чувствителни размествания на пазара.

„Токуда Банк“ е най-малката банка в България, според данните на БНБ. „Токушукай Инк.“ придобива мажоритарния пакет от акциите на банката през 1998 г. Основен акционер в мажоритарния собственик е д-р Торао Токуда. „Токуда Банк“ АД е учредена на 27 декември 1994 г. като акционерно дружество според Закона за банките и Търговския закон на Република България.

Активите на „Токуда Банк“ са на стойност малко над 485,4 млн. лева към края на 2023 г. Приходите от лихви на финансовата институция са за малко над 19 млн. лева, от такси и комисиони са в размер на близо 5,5 млн. лева и печалбата е за малко под 7,5 млн. лева.

Активите на БАКБ за 2023 г. възлизат на почти 2,8 млрд. лева, приходите от лихви са за малко под 100 млн. лева, а от такси и комисиони – за близо 15 млн. лева. За миналата година банката отчита печалба в размер на близо 55 млн. лева.

БАКБ е учредена през 1995 г., публично дружество е от 2006 г. Основен акционер на банката е фондът „Сиесайеф“ АД на Цветелина Бориславова.