Бакшишите искат поне 94 ст. за километър

Новини
19:07 - 27 Септември 2021
2346
Бакшишите искат поне 94 ст. за километър

Таксиметровите превозвачи в София да платят намален патентен данък за 2022 г., прие общинската комисия по транспорт.

Вместо 850 лева, той ще е 300 лева като разликата се поеме от държавния бюджет като средствата се прехвърлят в общинския, е предложението на ГЕРБ-СДС и ВМРО. Ако държавата не осигури парите до 31 декември 2022 г., превозвачите ще трябва сами да я платят.

В София има регистрирани около 6000 таксита и за данъчното облекчение ще са нужни 3.2 млн. лева. В същия размер бе намален патентния данък на такситата и за 2021 г.

В заседанието на комисията участваха представители на "Съюз "Такси", на Националния таксиметров синдикат и на федерацията на транспортните работници към КТ "Подкрепа".

Те искат да се актуализира цената за километър при превоз на пътници в София най-малко с 25% и дневната тарифа да стане 94 ст./км. Максималният размер на актуализацията да стигне до 91%, посочиха от "Съюз "Такси"

Работна група да се сформира и да предложи новата цена като първо събере всички данни за инфлацията, за реалната себестойност на превозите, както и осигуровките на таксиметровите водачи, реши комисията. В нея ще участват представители на бранша и на общинския съвет, които заедно ще изготвят доклад за приемане на новите цени за таксиметрови услуги на сесия на съвета още през октомври.